:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2018   14:13

0

225

Zaev: Nema jake Evrope bez Balkana u EU


"Nema jake Evrope bez uspešnog Balkana, a Balkan je jedino uspešan kao deo EU", rekao je u govoru pred Evropskim parlamentom Zaev i naglasio da zemlje Zapadnog Balkna geografski, istorijski, kulturološki i po svojim vrednostima pripadaju EU.On je rekao da su vizija budućnosti u EU i sama evropska ideja snaga i inspiracija za rešavanje gorećih pitanja u regionu, a sporazum oko imena između Grčke i Makedonije primer je za rešavanje ostalih otvorenih pitanja u regionu.



"Želimo da budemo primer i inspiracija za rešavanje svih bilateralnih pitanja na Zapadnom Balkanu. Podržavamo nalaženje održivih rešenja zasnovanih na evropskim vrednostima i međunarodnom pravu koja će dugoročno stabilizovati region i pripremiti ga za ulazak u EU", rekao je Zaev.



On je ocenio da je EU najuspešniji mirovni projekat na svetu i model koji je rešavao velike istorijske konflikte i pretvarao ih u održive zajednice zasnovane na prijateljsvu i poverenju."U razgovorima ja i premijer (Aleksis) Cipras smo napravili ustupke ali i dobili mnogo za narod i budućnost. Stavili tačku na razlike koje su nam bile prepeka 25 godina i položili temelje za partnerstvo koje će poboljšati stabilnost, bezbednost i ekonomiju u regionu", naveo je Zaev.



Makedonski premijer je u svom govoru, prvom na makedonskom jeziku u Evropskom parlamentu, poručio da će svi susedi na Balkanu imati bolju budućnost kada nastupe zajedno kao saveznici i porodica."Integracija balkanskih zemalja u EU doneće još veću stabilnost širom Evrope. Nema jake Evrope bez uspešnog Balkana, a Balkan jedino uspešan kao deo EU", naglasio je Zaev.



On se založio i za to da se konsloidacija EU odvija paralelno sa evropskom konsolidacijom Balkana."Evropska integracija Balkana geostrateška je investicija u stabilnu, jaku i ujedinjenu Evropu zasnovanu na zajedničkim vrednostima i standardima", ocenjuje Zaev.



Premijer Makedonije kaže da će se makedonski narod 30. septembra, kada se na referendumu bude odlučivalo o sprazumu sa Grčkom, suočiti sa istorijskim trenutkom i i još jednim raskršćem u svojoj istoriji. On je pozvao građane Makedonije da iskoriste jedinstvenu prilika koja, prma njegovim rečima, zemlji pruža "kartu za ulazak u EU i NATO".



"Ovo nije laka odluka. Bićemo Republika Severna Makedonija s priznatim makedonskim narodom i makedonskim jezikom", rekao je Zaev.



Zoran Zaev je zaključio da je EU za Zapadni Balkan mnogo više od zajednice, privrednog rasta i ekonomske sigurnosti. Prema njegovim rečima, članstvo u EU predstavlja život u modernom društvu, društvu jednakosti, jasnih demokratskih standarda sa vladavinom prava i jednakim pravima za sve.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva