:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2017   12:05

0

228

Za obolele od HAE terapija od novembra

Dr Slađana Andrejević iz Klinike za alergologiju Kliničkog centra Srbije kaže da je Vlada Srbije krajem aprila donela odluku da terapija bude dostupna pacijentima i da trenutno Komisija za retke bolesti RFZO donosi pojedinačne odluke za svakog pacijenta.

Raspisivanje tendera planirano je za avgust, pa se može očekivati da lekovi u novembru stignu do pacijenata.

"Ovo je prvi put u istoriji Srbije da će pacijentima sa hereditarnim angioedemom biti dostupni lekovi. Kod njih je važno da se lek primeni što pre, jer najstrašnija stvar koja može da se desi je otok disajnih puteva koji dovodi do ugušenja", pojašnjava dr Andrejević.

Kako kaže, do sada su imali šest pacijenata kojima je zbog otoka disajnih puteva život spasen u poslednjem momentu, a svaki treći pacijent koji se leči kod njih imao je nekog od članova porodice koji se ugušio od posledica angioedema.

"Imamo teže pacijente koji otiču dva puta nedeljno, više puta mesečno, kod kojih otoci zahvataju disajne puteve, oni moraju da imaju terapiju kod sebe za kućno lečenje. Sve zemlje u svetu imaju obezbeđenu terapiju za te pacijente, osim Bosne i nas do sada", pojasnila je dr Andrejević.

Hereditarni angioedem posledica je urođenog nedostatka jednog proteina u krvi pacijenata. U Srbiji je do sada registrovano 78 pacijenata, pretpostavlja se da ih ima duplo više, ali da ostalima još nije uspostavljena dijagnoza.

Klinička slika se ispoljava tako što pacijentima nekontrolisano otiču - glava, ruke, noge, unutrašnji organi, ali je najteže ukoliko dođe do oticanja disajnih puteve, jer pacijent može da se uguši.

Postoje neki provocirajući faktori kao što su stres, trauma i infekcija, koji mogu da dovedu do pojave otoka, ali nekada se javljaju spontano, nenajavljeno. Pacijenti u Srbiji do sada su lečeni tako što su dobijali krvnu plazmu koja u maloj koncentraciji sadrži protein koji njima nedostaje.

"Taj način lečenja je manje efikasan, da ne pominjem da plazma potencijalno sadrži infektivne agense, takođe sadrži medijatore koji mogu da pogoršaju stanje pacijenata. Sada na tržište ulaze četiri leka što je veliki pomak", pojasnila je dr Andrejević.

Mutacije na genima koje prouzrokuju produkovanje nefunkcionalnog proteina kod pacijenata sa hereditarnim angioedemom bila je tema istraživačkog rada doktorke Andrejević koji je radila sa kolegama iz Slovenije, a za koji je dobila prestižnu međunarodnu nagradu "Internacional Medis Awars for Medical Research".

Cilj istraživanja bio je, kako kaže, da se dokaže da različite mutacije mogu da utiču na ispoljavanje različite kliničke slike kod pacijenata.

Radom je obuhvaćeno 40 pacijenata, a potvrđeno je 20 različitih mutacija, tri nove koje do sada nisu opisane.

"Dokazano je da određeni tipovi mutacija predisponiraju ka težoj, a drugi ka lakšoj kliničkoj slici kod ovih pacijenata", pojasnila je dr Andrejević.

Nagrada "Internacional Medis Awars for Medical Research" se već četiri godine dodeljuje za izuzetna klinička dostignuća lekara i farmaceuta u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi.

Konkurs za ovu godinu je u toku i traje do 15 septembra. Lekari mogu da konkurišu objavljenim radovima od 1. septembra prošle godine do 31. avgusta ove godine.

Pobednici će biti proglašeni 30 novembra na svečanoj ceremoniji koja će ove godine biti u Beogradu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva