:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 12, 2017   13:40

0

356

Vučić: Srbija i Srpska lista nikad neće podržati vojsku Kosova

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Velikoj Plani, rekao da su veoma interesantna poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji, odnosno zahtev za prekidom dijaloga između Beograda i Prištine, te uslovljavanje ostavkom kosovskog predsednika Hašima Tačija ukoliko ne bude formirana vojska Kosova.

"To pokazuje da se nešto krupno menja na svetskoj političkoj pozornici. Nisam siguran kako sve to da tumačim. O tome sam razgovarao sa predsednikom Nikolićem i to sam mu i rekao pre pretposlednjeg susreta sa Albancima u Briselu", rekao je Vučić u Velikoj Plani gde je prisustvovao prezentaciji oklopnog vozila "Miloš".

Istakao je da je sve to čudno, jer kosovski Albanci nisu nikada ništa radili bez podrške dobrog dela međunarodne zajednice.

"Nisam u stanju da razumem zašto bi neko u Prištini u ovom trenutku bio toliko nervozan da negde hita i žuri, a što bi moglo ceo region da odvede u katastrofu", rekao je Vučić.

"Oni sada kažu 'vratite Srpsku listu'. Dobro. Vrati se Srpska lista, i šta onda? Kao da Srpska lista onda glasa. Pa, čak i ako ne glasa, oni će da tumače da je njeno prisustvo u skupštini bilo dovoljno da bi se izglasala vojska Kosova", ocenio je i istakao:

"Neće to Srbi da podrže. Neće i nikada razgovora o tome nije bilo i ne možete na silu da namećete neku temu koja je nemoguća za nas".

Vučić je konstatovao, uoči sutrašnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da očekuje da će "od svih službi dobiti informacije šta se zbiva na Kosovu i Metohiji i okruženju".

"Određene političke pojave su zabrinjavajuće, ali uveren sam da ćemo diplomatskim sredstvima, mirno kao i do sada, gledati kako naše probleme da rešavamo", rekao je Vučić i primetio da je dobro što predsednik Tomislav Nikolić nije žurio sa zakazivanjem Saveta, što to nije uradio "dan za danom".

Premijer je poručio da moramo da čuvamo mir, da je Srbija spremna za dijalog i istakao da je Beograd ispunio 90 odsto onoga što je dogovoreno.

"A, pogledajte ko nije ispunio ono za šta su nas kritikovali. Ako smo se juče pozivali na Dejtonski sporazum, sutradan ćemo na Briselski", rekao je Vučić.

Istakao je da je naše da nađemo najbolje rešenje – nastavak razgovora, očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalji rast i jačanje srpske ekonomije.

"I da zaštitimo svoj narod i zemlju, da svima bude jasno da bi svaki atak na naše građane i našu zemlju značio njihov poraz", poručio je Vučić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva