:

:

TV Most

clock

Septembar 12, 2018   11:08

0

129

VMRO-DPMNE ne bojkotuje referendum, svako glasa prema savesti


Predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, saopštavajući odluku stranke, pozvao je članove i simpatizere ove stranke da glasaju prema sopstevnoj savesti, navodeći da o "nacionalnim pitanjim odluku treba da donese nacija".

"Pitanje imena jedno je od najznačajnijih u našoj zemlji. Ovo nije pitanje za Hristijama Mickoskog ili Zorana Zaeva, već pitanje za Makedoniju i sve njene građane", rekao je Micovski posle višečasovnog većanja u sedištu VMRO-DPMNE u Skoplju.


Na taj način rešena je jedna od poslednjih nepoznanica pred referendum o sporazumu sa Grčkom koji će biti održan 30. septembra. Mogući poziv na bojkot glasanja, da se VMRO-DPMNE na takav korak odlučio, ozbiljno bi doveo u pitanje ukupnu izlaznost na referendum, za čiji je uspeh potrebno da na birališta izađe više od polovine od 1,8 miliona upisanih birača."VMRO-DPMNE je, posle konsultacija sa građanima, odlučio da svaki građanin treba da postupi prema sopstvenom ubeđenju. O nacionalnim pitanjima treba da odlučuje nacija", rekao je Micovski.Osluka VMRO-DPMNE usledila je svega nekoliko dana pošto su osnivači te stranke, koji su u međuvremenu osnovali sopstvene partije, poput Ljubča Georgievskog i Ljube Boškovskog, pozvali građane Makedonije da izađu na referendum.Uprkos prilično neutralnom stavu prema referendumu, VMRO-DPMNE je nastavio da kritikuje sporazum sa Grćkom prema kojem bi se država ubuduće trebala zvati "Republika Severna Makedonija", navodeći da je vlada Zorana Zaeva prihvatajući dogovor sa Atinom "srušila pregovaračke pozicije" Skoplja."Ne prihvatamo sporazum o imenu. Protiv smo jer se na taj način menja ustav Makedonije, nacionalni identitet, putne isprave i lični identitet. Prihvata se revidiranje kulture", rekao je Micovski.
 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva