:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 11, 2016   07:32

0

550

Uređivački maraton za Svetski dan pantomime

Maraton će biti održan 22. marta, na dan rođenja velikog pantomimičara Marsela Marsoa, u mnogim zemljama sveta, a u Srbiji na Univerzitetu Singidunum u Beogradu.

Engleska, bugarska, makedonska, jermenska, gruzijska, hebrejska, hindu, švedska i srpska Vikipedija samo su neke od verzija najveće onlajn enciklopedije koje će ovim uređivačkim maratonom biti bogatije za članke o znamenitim pantomimičarima, predstavama, festivalima, udruženjima.

Svetski dan pantomime obeležavaju Sjedinjene Američke Države, Gruzija, Jermenija, Indija, Indonezija, Švedska, Francuska, Izrael, Bangladeš, Makedonija, Bugarska, Mađarska, većina zemalja Južne Amerike.

Inicijativa je pre nekoliko godina potekla iz Srbije od Marka Stojanovića, kojem su se pridružili Ofer Blum iz Izraela i Žan Bernar Laklot iz Francuske.

U Srbiji će Svetska organizacija pantomimičara, Beogradski pantomimičari, Festival monodrame i pantomime u Zemunu i drugi dati fotografije potrebne za ilustraciju članaka.

Fotografije i drugi slični materijali naći će se na Vikimedijinoj multimedijalnoj postavi, pod slobodnom licencom.

Menadžer projekata i zajednice Vikimedije Srbije Ivana Madžarević kaže da će se ovim maratonom ojačati veza između ogranaka Zadužbine Vikimedije.

Madžarević dodaje da je maraton početak saradnje sa Svetskom organizacijom pantomimičara, koja se priključila globalnom GLAM projektu - dvosmernoj saradnji institucija kulture i Vikimedije Srbije u kreiranju i unapređenju dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasleđa na internetu.

"Jezik tela i gesta je prvi jezik kojim se čovek sporazumevao, a pantomima kao stilizovana neverbalna komunikacija verovatno prva umetnost", naglasio je Marko Stojanović, predsednik Svetske organizacije pantomimičara.

Stojanović objašnjava da je pantomima kroz vekove uvek oscilirala u izrazu i popularnosti i uvek je zavisila od pojedinca.

"Od kada je Marsel Marso umro 2007. godine, pantomima je u silaznoj putanji, tako da ovaj događaj i saradnja sa Vikipedijom može da bude od presudnog značaja za njen dalji razvoj", ocenio je Stojanović.

Na maratonu mogu učestvovati svi zainteresovani dobrovoljci, koji žele da nauče nešto o ovim temama i preneseu svoje znanje.

Svoje učešće treba obavezno potvrditi na stranici Vikimedije posvećenoj ovom maratonu ili prijavom na mejl: [email protected].

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva