:

:

TV Most

clock

Januar 11, 2015   16:24

0

417

U 2014. na Kosovu i Metohiji rodjeno 1000 beba

Sergej Kragović je najlepši božji dar svojim roditeljima. Ovaj dečak na svet je došao dan uoči Božića. Majka Andrijana ne krije sreću i zadovoljstvo, tim pre što je njeno drugo dete rodjeno posle 12 godina čekanja.

Andrijana je kao babica mnogim majkama pomogla da na svet donesu decu, a sada su njoj pomogle koleginice. Zadovoljna je uslovima u porodilištu i kaže da ni zdravstvene nege ni pažnje nije nedostajalo.

Ne žale se zaposleni u porodilištu što imaju pune ruke posla jer u Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica dolaze porodilje iz svih srpskih sredina na KiM.

I natalitet na ovom području ohrabruje Srbe da ostanu i opstanu. Broj rodjene dece govori tome u prilog. Samo u prošloj godini ovde je rodjeno 800 beba i u Novu godinu zakoračilo se sa puno optimizma jer je do sada rodjeno 9 mališana.

Načelnik ginekološko-akušerske klinike Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Milijana Milenković kaže da je natalitet na ovom području u porastu kada se uporede druge klinike u Srbiji i da to u svakom slučaju nadahnjuje zaposlene da pružaju maksimalnu zdravstvenu zaštutu svojim pacijentima i dodaje da imaju podršku i razumevanje Uprave Zdravstveog centra Kosovska Mitrovica jer, bez obzira na sve postojeće probleme, ovom odeljenju nije nikada nedostajalo ni medicinskog materijala ni kadrova.

Iako postoji porodilište u Kliničkom centru u Gračanici, u godini za nama porodjaja je ovde bilo daleko manje u odnosu na raniji period - rodilo se 200 beba. Manji broj porodjaja uslovio je nedostatak medicinskog materijala i kadrova, pre svega anesteziologa. Svi problemi su sada prevazidjeni zahvaljujući Vladi Republike Srbije, tako da se u ovom porodilištu od 1. januara 2015. rodilo 11 beba.

Ovo je lepa vest za žitelje Kosovskog pomoravlja gde živi oko 40.000 Srba. Prvi put posle 1999. godine i ovde će se radjati bebe. Predvidjeno je da u Pasjanu premijer Srbije Aleksandar Vučić otvori novo porodilište.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva