:

:

TV Most

clock

Septembar 14, 2018   17:26

0

147

"Srbija sama privukla više od polovine stranih direktnih investicija"

Ostatak investicija dele preostalih pet ekonomija Zapadnog Balkana, dodaje se u radnom dokumentu MMF-a pod nazivom "SDI u novijim članicama EU i na Zapadnom Balkanu", objavljenom na zvaničnom sajtu te međunarodne institucije.

U regionu Zapadnog Balkana, gde je tranzicija kasnije počela, najveći deo priliva SDI realizovan je u poslednjoj deceniji, kao rezultat nedavnih značajnih napora u oblasti mera za privlačenje stranih investitora, navodi MMF.

Prosečan iznos SDI po stanovniku na Zapadnom Balkanu manji je nego u novijim članicama EU, ali je udeo SDI u bruto domaćem proizvodu ZB6 zapravo veći, jer su ekonomije u regionu relativno male, napominje MMF.

U dokumentu se navodi da BDP regiona Zapadnog Balkana predstavlja petnaestinu BDP-a regiona novih članica EU.

MMF ocenjuje i da je 11 novih članica Unije privuklo gotovo 700 milijardi dolara SDI zaključno sa krajem 2016. godine, i da su SDI odigrale važnu ulogu u ubrzanju rasta istočnoevropskih ekonomija.

Jačanje institucija, obučenost radnika i kvalitetna infrastruktura od ključnog su značaja za privlačenje SDI na Zapadnom Balkanu i u novim članicama EU, smatra MMF, uz ocenu da bi budžetske prihode, umesto na subvencije, trebalo usmeriti na ulaganje u obrazovanje, obuku i infrastrukturu.

Kod zemalja Zapadnog Balkana, najveći benefit donosi jačanje institucija, a kod novih članica EU procenjuje se da su benefiti od reforme institucija, unapređenja infrastrukture i bolje obučenih radnika pođednaki.

U analizi se takođe napominje da je Zapadni Balkan deo kineske inicijative "Pojas i put" čiji je cilj bolja povezanost Istoka i Zapada, i da je ovaj region kineska "kapija" za Evropu sa otvorenim perspektivama za investitore van Evrope.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva