:

:

TV Most

clock

Avgust 21, 2018   22:28

0

184

Srbija gost na sajmovima knjiga u Pekingu i Moskvi


Sajam u Pekingu počinje sutra i traje do 27. avgusta, dok će u Moskvi početi nekoliko dana kasnije, 5. a završiti 10. septembra.




"Ministarstvo kulture i informisanja organizovalo predstavljanje srpskog književnog stvaralaštva na 5 sajmova knjiga. Osim Pekinga i Moskve to su književne smotre u Lajpcigu, Teheranu i Frankfurtu. Za te namene ministarstvo je izdvojilo 6.327.000 dinara." kazao je Vukosavljević.


Ministar napominje da je organizacija nastupa poverena ljudima i Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", a tehnički deo Privrednoj komori Srbije.



"Efekti predstavljanja Srbije na tako važnim manifestacijama su pre svega povećanje vidljivosti srpske kulture u svetskim okvirima, upoznavala inostrane javnosti sa srpskim piscima i ono najbitnije, povećanje broja prevoda knjiga srpskih pisaca na strane jezike." kazao je Vukosavljević.



On je rekao da će Srbiju u Pekingu predstavljati pisci Vladimir Kecmanović i Dragan Bošković, dok će u Moskvu biti Nikola Vujičić, Vladan Matijević i Milena Marković.



Aleksandar Jerkov direktor Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" napomenuo je da su sajmovi knjiga prilika da nas svet koji nam nije naročito naklonjen,upozna.



"Onoga časa kada nas bolje upoznaju, skoro svi nas zavole. Mi ne želimo kada odemo na te sajmove da nudimo ono što nemamo i da se izdajemo za ono što nismo, već da se predstavimo takvi kakvi jesmo i da kažemo tom svetu da možemo da ga obojimo na lep način. Boju stvara utisak, a utisak naši veliki stvaraoci, naši mentaliteti, dužina trajanja..." kazao je Jerkov.



On je naglasio da će se na sajmovima knjiga predstavljati celina srpske književne produkcije.



"Tačnije naša namera je da predstavimo deo produkcije za koji verujemo da ima svrhe prikazivati na određenom mestu. Ponećemo i monografije iz naše kulturne baštine i naša ideja je da predstavimo dela, a ne izdavače. Dela, koja predstavljaju temelje naše kulture" kazao je Vukosavljević.



Književnik Vladimir Kecmanović koji putuje u Peking, smatra da je kineska kultura danas, zbog tradicije i trenutne ekspanzije, zapravo kultura prvog značaja i smatra da je zato veoma važno učešće na ovom sajmu.



"Važno je da upoznamo kinesku kulturu u što većoj meri, ali i da boravak u Pekingu iskoristimo da predstavimo našu književnost. Nadam se da ću doprineti tom predstavljanju" kazao je Kecmanović.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva