:

:

TV Most

Foto: Foto Kim

clock

Mart 22, 2018   12:05

0

216

Radojević:Za stabilizaciju Kosova važno rasvetliti ubistvo Ivanovića


Gostujući u emisiji “Sporazum“, zamenik ministra unitrašnjih poslova Kosova Milan Radojević objašnjava da je razlog njegovog zadovoljstva to što, kako kaže, neke informacije koje su poznate MUP-u nisu „iscurele u javnost“. To je, dodaje, pokazatelj da su policajci i tužioci, koji rade na ovom slučaju, profesionalno obavili svoj posao.



“Naravno, niko od nas nije zadovoljan tempom, svi mi bi voleli da to bude rešeno u najkraćem mogućem roku, jer ubistvo Olivera Ivanovića je nešto što je zaista uzdrmalo ne samo sever, već celokupno Kosovo. Za stabilizaciju celokupnog Kosova je važno da se ono što pre rasvetli“, kazao je Radojević u emisiji Sporazum.



Izvršni direktor Centra za bezbednosne studije na Kosovu Fljorijan Ćehaja ne očekuje da tužilaštvo ili nadležne institucije budu efikasne u rešavanju ubistva Olivera Ivanovića jer to nisu pokazali “ni u ostalim slučajevima“.



“Stoga, lično ne očekujem da ćemo imati pozitivna kretanja, ne samo zato što imamo slabe kapacitete u tužilaštvu, nego zato što nema formalne saradjne između bezbednosnih organa Prištine i Beograda. Ovo je glavni problem. Iako se izbegava međuetnički incident, činjenica je da je teritorija severa Kosova i dalje u tranziciji, da to tako nazovemo. Zato to zahteva veoma blisku saradnju sa Beogradom, a ova saradnja preko međunardnih institucija nije efikasna, već birokratska“, kazao je Ćehaja.



Odbornica u SO Severna Mitrovica i jedna od najbližih saradnica ubijenog Olivera Ivanovića, Ksenija Božović, kaže da članovi porodice, stranke i prijatelji Olivera Ivanovića svakodnevno pokušavaju da od nadležnih organa dobiju informacije o toku istrage, ali da uglavnom, kako kaže, nailaze na ćutanje.



Podseća da je Oliver Ivanović pre nego što je ubijen upozorio vlasti u Beogradu Prištini, ali i međunarodnu zajednicu na bezbednosnu situaciju na severu Kosova.



“Svi su bili upoznati sa bezbednosnom situacijiom u Sevrnoj Mitrovici. Svi su se oglušli o informacije koje je Oliver dostavio. Na žalost, vrlo brzo se desilo to što se desilo. Nikakvu zaštitu nije dobio. Danas, sa ovog mesta i kada god budem imala prliku rećiću da svi imaju odgovornost za ubistvo Olivera Ivanovića“, kazala je Božovićeva.



U emisiji sporazum predstavljena su i istraživanja o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.



Najveću pažnju gostiju emisije “Sporazum“ privukao je podatak Centra za bezbednosne studije Kosova koji pokazuje da tužilaštvu ne veruje 40 odsto građana.



“Po meni je ovo jako zabrinjavajući podatak. Tužilaštvo i sudstvo su jako bitni za bezbednost“, istakao je Milan Radojević.



“40 odsto ispitanika nema uopšte poverenja u pravosuđe, ali negde oko 30 odsto je onih koji su u sredini. Ta sredina niti veruje niti ne veruje. Ta sredina se zapravo više kreće ka negativnom. Treba da gledate iz konteksta poverenja. Na osnovu ocena poverenje u tužilaštvo i pravosuđe je između 20 i 30 odsto na teritorji čitavog Kosova“, rekao je Fljorijan Ćehaja.



Emisija Sporazum emituje se svake druge srede od 21:00 na programu televizija Kim, Mir, Most, Herc, Puls i Mitrovica.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva