:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2018   21:14

0

302

Prijem u Ambasadi Francuske u čast Oktobarskog salona


"Počastvovan sam što imam priliku da ugostim umetnike iz celog sveta i doprinesem Oktobarskom salonu", rekao je ambasador Mondoloni u obraćanju zvanicama.





Istakavši da ovogodišnje izdanje ove manifestacije slavi raznolikost kao "čudo kakofonije" i otvorenost sveta ka drugačijem, Mondoloni je rekao da Francuska svojim "genetskim kodom" i kulturom pomaže umetnicima da ostvare svoj identitet i senzibilitet.



"O tome svedoči stipendija koja se svake godine dodeljuje mladim srpskim umetnicima koji imaju bitnu ulogu u dinamici odnosa Srbije i Francuske", kazao je i dodao da Francuska ambasada ima dobru saradnju sa mnogim umetničkim galerijama u Srbiji.



Prijemu je prisustvovala i Ivona Jevtić, gradska sekretarka za kulturu, koja je u ime grada Beograda zahvalila na odličnoj saradnji sa Francuskom ambasadom i Francuskim institutom, naročito u oblasti kulture.



"Srbija i Francuska su uvek bile vezane na poseban način i drago mi je što te veze vidim kao još jače i raznolikije u budućnosti", istakla je Jevtićeva.



Zvanicama su se obratili i kustosi Danijel i Gunar Kvaran, koji su izabrali 72 umetnika sa svih strana sveta čija će dela biti predstavljena na predstojećem Oktobarskom salonu, a sa idejom da prikažu bogatstvo i različite tendencije savremene umetničke scene.



Ovogodišnje 57. izdanje Oktobarskog salona, koji se održava od 15. septembra do 28. oktobra 2018, predstaviće rad i troje francuskih umetnika, Mari-Anž Gijemino, Fabrisa Ibera i Romualda Azumea.



U čast Oktobarskog salona, Francuska ambasada, u svom art deko prostoru, predstavila je i izuzetno atraktivna dela strit art umetnice iz Beograda, TKV, koja je decembra 2017. održala izložbu u Francuskom institutu, a koja će od 2019. izlagati svoja dela u pariskoj galeriji.



Time je predstavljena vizuelna, simbolička, intelektualna interakcija dva sveta - rezidencije koja je arhitektonski biser iz tridesetih godina prošlog veka, sa umetnošću koja koristi javni prostor kao mesto na kome se odvija čin stvaranja, a prožimanje tih svetova ilustruje dinamiku odnosa naše dve zemlje, koji su oslonjeni na tradiciju, potpuno savremeni, i usmereni ka budućnosti.



Prijemu su prisustvovale brojne zvanice iz sveta umetnosti, posebno likovnih umetnosti, diplomatije i sa kulturne scene grada.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva