:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Maj 09, 2018   12:05

0

270

Otvoren 71. Međunarodni filmski festival u Kanu


Postoje festivali, postoje veliki festival i postoji Kan. To je uzrečica među filmskih svetom jer je ovde svetski centar kulturne i ekonomske moći.



Posle jubilarnog 70. festivala, došlo je vreme za promene – ukinute su novinarske projekcije zbog sprečavanja pozitivne ili negativne atmosfere uoči zvaničnih premijera filmova.



Nema mesta ni za „Netfliksova“ ostvarenja, a zabranjeni su i takozvani selfiji na crvenom tepihu što je prema rečima prvog čoveka Kanskog festivala Tjerija Fremoa groteskna pojava koja remeti protokol.



Ove godine prekinuta je i tradicija davanja prednosti kanskim miljenicima pa je selekcija filmova za Zlatnu palmu neočekivano zanimljiva bez starih favorita. Ocenjuje žiri predvođen oskarovkom Kejt Blančet.



Zanimljivo je da se za Zlatnu palmu takmiče filmovi čak dvojice reditelja koji su u kućnom pritvoru iz političkih i finansijskih razloga – Iranca Džafara Panahija i ruskog sineaste Kirila Serebrenikova.



Među 21 filmom su i dela legendarnog Žana Lika Godara, američkog reditelja Spajka Lija, Poljaka Pavela Pavlikovskog koji je svoj film o hladnom ratu 50-ih, jednim delom snimao i u Srbiji.



Nakon prošlogodišnjeg učešća filma Skupljači perja u programu „Kan klasik“ zahvaljujući angažmanu Jugoslovenske kinoteke, i ove godine smo prisutni na prestižnom festivalu.



Filmski centar Srbije promoviše novu domaću produkciju, debitanski film Ognjena Glavonića Teret takmiči se za nagrade u nezavisnom paralelnom programu „15 dana autora“.



A na festival dolazi i Miloš Biković da predstavi novi projekat o Nikoli Tesli.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva