:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2018   19:20

0

281

NATO izveo simulaciju presretanja ruskih aviona


Alijansa je juče održala vežbu čiji je cilj odvraćanje ruskih letelica od ulaska u saveznički vazdušni prostor i pokazivanje napora Evrope da integriše svoju protivvazdušnu odbranu, javlja Rojters.




Učestvovali su piloti iz 10 članica NATO-a sa avionima koji su nosili rakete vazduh-vazduh.



Oko 60 aviona NATO-a, uglavnom iz evropskih članica, spremno je da brani vazdušni prostor Alijanse, navodi Rojters.



"NATO je relevantan i to nije teoretski", rekao je general potpukovnik španskog vazduhoplovstva Ruben Garsija Servent novinarima u belgijskom vojnom avionu dok su italijanski avioni "jurofajter" leteli blizu kokpita kako bi simulirali presretanja.



Kasnije su se vežbi priključili i britanski "tajfuni" i francuski "miraži".



"Nismo uvek uspevali da pokažemo poreskim obveznicima da imamo sredstva i kapacitete da zaštitimo građane", rekao je o Garsija Servent za Rojters tokom retkog prikazivanja letačkih presretanja u javnosti.



Agencija navodi da se NATO suočava sa dramatičnim povećanjem ruske vazdušne aktivnosti na njegovim granicama od pripajanja Krima Moskvi 2014. godine, a 2016. godine zabeleženo je rekordnih 870 presretanja u vazdušnom prostoru NATO-a.



Poslednji incident dogodio se 7. septembra kada su dva američka aviona ispratila su dva ruska bombardera iznad Arktičkog okeana.



Rojters podseća da Rusija ovog meseca održava najveće vojne vežbe od pada Sovjetskog Saveza, u kojoj učestvuje oko 1.000 aviona.



NATO će održati svoje najveće vežbe od 2002. godine u oktobru i novembru u Norveškoj i u njoj će učestvovati više od 40.000 vojnika.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva