:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2018   13:40

0

285

Kosovo dobilo podršku za pregovore o viznoj liberalizaciji


"Za" je glasalo 420 poslanika, dok je 186 bilo "protiv", a 20 uzdržano.EP je glasanjem otvorio pregovore sa zemljama članicama EU o viznoj liberalizaciji za Kosovo koje će u ime parlamenta voditi izvestilac Tanja Fajon.Spekuliše se da bi prvi sastanak radne grupe mogao biti održan za nekoliko dana, 17. septembra.



Evropska komisija je 18. jula ove godine odlučila da Kosovo ispunjava sve kriterijume i preporučila je Evropskoj uniji da liberalizuje vize za građane sa Kosova.Fajonova je nakon glasanja izrazila zadovoljstvo i dodala da su građani sa Kosova "korak bliže" putovanju bez viza po zemljama EU.



Kosovski premijer Ramuš Haradinaj zahvalio je Evropskom parlamentu na podršci za otvaranje pregovora o dobijanju vizne liberalizacije za građane sa Kosova."Građani Kosova budite srećni. Uskoro ćete se slobodno kretati po Evropi. Zahvalan sam svim poslanicima i poslaničkim grupama, iz svih zemalja članica. Evropski parlament podržao je naše pravo na slobodu kretanja ", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.



Reagovao je i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli koji je rekao da je Priština prošla jedan izazov.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva