:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2018   12:05

0

219

Kako prepoznati falsifikovanu novčanicu?

"Potrebno je razviti svest kod građana da pogledaju primljeni novac, što je pogotovo važno kod dinarskih novčanica, a iz razloga što su falsifikati koji se rade na teritoriji Republike Srbije po našoj kategorizaciji loše i osrednje izrade", kaže Popovićeva.

Ona dodaje da nisu neophodni stručnost, uređaji, lupa ili UV lampa već da se na osnovu vizulenog izgleda može proceniti da li postoji sumnja autentičnosti novčanice.

"Ukoliko se ispostavi da je primljena sumnjiva novčanica, ona se može uprediti sa bilo kojom drugom originalnom novčanicom ili na sajtu www.nbs.rs pod kategorijom novac utvrditi koji su zaštitni elementi naših novčanica, te na taj način utvrditi da li je novčanica falsifikovana", objašnjava Popovićeva i dodaje da je najvažnije da se krivotvorena novčanica ne vrati u opticaj.

Ona ističe da Krivični zakon sankcioniše svesno vraćanje falsifikovanog novca u opticaj, te da je predviđena novčana kazna, ali i kazna zatvora do tri godine zatvora.

"Ukoliko postoji sumnja u autentičnost novčanice treba otići u prvu ekspozituru bilo koje poslovne banke ili policijsku stanicu, nakon čega započinje procedura čiji je cilj da se novčanice nađu u NBS kako bi se obavila stručna ekspertiza", kaže Popovićeva.

Ona ističe da građani izbegavaju odlazak u policiju zbog neprijatnosti procedure koja se u stanicama sprovode, tj. uzimanje podataka i davanja izjave.

"Oštećeno lice koje preda falsifikovanu novčanicu dobija u banci ili policijskoj stanici potvrdu da je novac trenutno oduzet", kaže Popovićeva i dodaje da se ekspertiza novčanice u NBS obavi u roku od dva meseca.

Ona ističe da je NBS jedina u zemlji koja ima pravo da radi ekspertizu novčanica, nakon čega se stupa u kontakt sa ekspoziturom banke ili policijskom stanicom, koji obaveštavaju lice koje je predalo falsifikovani novac.

"Za predatu novčanicu oštećena lica ne dobijaju naknadu iz razloga što za NBS takva novčanica ne predstavlja nikakvu vrednost, ali ukoliko se ekspertizom utvrdi da su novčanice autentične tada banka svojim klijentima odobrava račun i može da isplati novčanice, a isti slučaj je i u policiji", zaključuje Popovićeva.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva