:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2018   17:56

0

110

Dačić: Želimo što bolje odnose sa afričkim zemljama


Izrazio je zadovoljstvo zbog posete bratskom Mozambiku i zahvalio na gostoprimstvu svom kolegi Žoze Pačeku (Jose Paćeco).


 


"Naše prijateljstvo je tradicionalno, iz vremena bivše Jugoslavije i predsedika Tita i vremena borbe naroda Mozambika za nezavisnost i slobodu. Nastavljamo tradiciju Jugoslavije, Srbija je sukcesor i u tom pogledu želimo što bolje odnose sa svim zemljama Afrike", naglasio je on.


 


Kako je rekao Dačić, iako imamo bogatu istoriju naših odnosa, saradnja između dve zemlje nije dovoljno razvijena i nema čestih bilateralnih poseta.


 


"Mi to treba da promenimo, zato bi bilo veoma važno da se realizuju bilateralne posete u Srbiji, da dođe moj kolega u posetu i potpišemo razna dokumenta, sporazume i protokole o međusobnoj saradnji. Treba da radimo na saradnji naših biznis krugova, pošto je naša ekonomska razmena oko 11 miliona evra, a može da bude mnogo veća", rekao se šef srpske diplomatije.


 


Dačić je kazao da se nekada mnogo studenata iz Mozambika, zemlje na jugoistoku Afrike, školovalo u Srbiji i da je naša zemlja spremna ponovo da razvija takvu vrstu saradnje i ponudi stipendije.


 


Šef srpske diplomatije je rekao da su Srbija i Mozambik spremni da se međusobno podržavaju i pomažu u radu međunarodnih organizacija.


Zahvalio je Mozambiku na razumevanju problema teritorijalnog integriteta Srbije, koji je narušen jednostranim proglašenje nezavisnosti od strane Kosova.


 


"Deo naše teritorije je jednostrano proglasio secesiju bez saglasnosti Srbije i to je apsolutno protiv međunarodnog pravnog poretka i sistema. Mi želimo da se rešnje tog problema nađe u dijalogu, ali jednostrano proglašenje secesije i stvaranje država može da uništi međunarodni pravni poredak", rekao je Dačić.


 


On je podsetio da je poslednja bilateralna poseta Srbije i Mozambika realizovana pre 18 godina.


 


Poručio je da je Srbija prijatelj Mozambika u Evropi, dodajući da su bivša Jugoslavija i predsetnik Josip Broz Tito dali veliki doprinos borbi naroda Afrike za oslobođenje od kolonijalizma.


 


Šef diplomatije Mozambika: Podrška celovitosti Srbije


 


Ministar inostranih poslova Mozambika Žoze Pašeko dao je danas punu podršku teritorijalnom integritetu i celovitosti Srbije.


 


"Želim da ovde javno dam punu podršku teritorijalnom integritetu i celovitosti Srbije i da se distanciram od bilo kakvog separatističkog pokreta koji može da doprinese razbijanju Srbije", rekao je Pašeko posle sastanka u Maputu sa prvim potpredsednomk Vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, koji boravi u poseti Mozambiku.


 


U dugom i prijateljskom razgovoru, Dačić i Pašeko zajednički su evocirali period podrške SFRJ borbi za slobodu od kolonijalizma naroda Mozambika i razmenjena su mišljenja o tekućim spoljnopolitičkim procesima u svetu, posebno afričkom i evropskom kontinentu.


 


Sagovornici su konstatovali da je potencijal za obnovu saradnje dve države na polju ekonomske, političke, vojne i obrazovne saradnje izuzetno veliki, posebno imajući u vidu dugogodišnji zastoj u saradnji.


 


Dogovoreno je da se razmene posete na visokom i najvišem nivou i da se utvrde oblasti od zajedničkog interesa za unapredjenja saradnje, kako bi se potpisali neophodni bilateralni sporazumi.


 


Šef srpske diplomatije posebno je zahvalio sagovorniku i za punu podršku Mozambika teritorijalnom integritetu Srbije i poštovanju medjunarodnog prava.


 


Ministar Dačić je ministru inostranih poslova Mozambika predao i odlikovanje - Orden Republike Srbije na lenti, kojim je predsednik Srbije odlikovao predsednika Mozambika za posebne zasluge u razvoju bilateralne saradnje izmedju naših država, navadeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva