:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2018   19:38

0

365

ÄŒelična spona koja spaja nedeljivo


Tek početkom 2006. godine uspostavljena je prva železnička linija Kraljvo - Zvečan, a voz Kraljevo - Kosovska Mitrovica saobraća redovno od 25. oktobra 2013. godine kada je otvorena železnička stanica Kosovska Mitrovica – Sever. Srbi iz Kosovske Mitrovice se prisećaju kada su iz ovog grada putovali putničkim, brzim, poslovnim, ekspresnim i međunarodnim vozovima do Beograda i dalje.



Danas vozovi putuju češće ali drugim relacijama. Na relaciji Kosovska Mitrovica -Kraljevo putnički voz sa dva vagona, koji su istovremeno i lokomotive, saobraća dva puta dnevno u odlasku i povratku. Glavna železnička stanica je u južnom delu Kosovske Mitrovice i u potpunosti je zapuštena.



Železnička stanica Kosovska Mitrovica - Sever je u nekadašnjem vojnom remontu , 700 metara severno i preko Ibra od glavne stanice koja je ostala u južnom delu grada. Bukvalno, improvizovana stanica u vojnom remontu za Mitrovčane znači mnogo jer se odavde vozom do Kraljeva stiže za 3 sata i 38 minuta. Baš koliko traje i putovanje autobusom do ovog grada. Iskoristili smo priliku da putujemo čeličnim šinama do Kraljeva, udaljenog 144 kilometra prugom od Kosovske Mitrovice i nazad. Voz polazi sa koloseka koji se završava, slepi kolosek, u nekadašnjem vojnom remontu, a koji je sada železnička stanica Kosovska Mitrovica - Sever. Tek desetak putnika se ukrcava u dva vagona putničkog voza. Vagoni su ruski, uredni, sređeni i udobni za putovanje. Na ulazima iz vagona u vagon na engleskom na dugom displeju piše ''You are welcome on''. U dva vagona ima 120 mesta za sedenje i 126 mesta za stajanje. Dolina Ibra pruža izvanrednu sliku za putovanje pored reke, čestih tunela, strmih golih kamenitih strana sa jedne i druge strane reke i pogleda na magistralni put koji je daleko frekfentniji nego čelična pruga. U Dolini jorgovana voz je najčešće u tunelima, no prelepi pejzaži su i ovde itekako vidljivi.

Putnički voz staje na svakoj lokalnoj stanici Zvečan, Valač, Banjska, Ibarska Slatina, Donje Jarinje... i svuda je bar po nekoliko putnika koji izlaze i ulaze. Objekti lokalnih stanica zapušteni, neokrečeni, prozori na njima polomljeni. Popunjenost vagona je tek, našom procenom, oko 30 odsto.



"Stalno putujem vozom od Kraljeva do Mitrovice i nazad. Posećujem rodbinu u Mitrovici. Nema nikada gužve, a voz uvek stiže na vreme. Vidite ima komocije i udobnosti na pretek. ÄŒudi me samo što nema više putnika. Gore na putnom prelazu Jarinje čeka se često i sat vremena - kaže Milovan Miljković, iz Kraljeva koji se vraća iz Mitrovice u poseti bratu.

Voz na pojedinim deonicama, i uglavnom preko mostova, usporava na 5 - 6 kilometara. Kondukter Stanko Mišić kaže da je to iz raloga što pruga nije remontovana i da tako bezbednost zahteva. On kaže da voz nesmetano ide 120 kilometara na sat. I železnički znaci pored pruge, na kosovskom delu, obaveštavaju da se kretanje voza ograničava na 10 kilometara, pa 40, itd. U Donjem Jarinju, administrativnom železničkom prelazu, kosovska policija ulazi u putnički voz i kontroliše putnike pokazivanjem ličnih karti na uvid. Nema većeg zadržavanja i voz kroz tunel, ispod Jarinja, ulazi u Srbiju. Na prvoj železničkoj stanici u Srbiji, u Rudnici, kilometar severno od Jarinja, u voz ulaze dva srpska policajca na putu do Kraljeva. I baš od Rudnice voz ulazi u drugi, brži režim vožnje, nigde ispod 80 kilometara na sat. To je iz razloga što je na teritoriji uže Srbije remontovana pruga. U povratku iz Kraljeva za Kosovsku Mitrovicu daleko je više putnika ali koji najvećim delom izlaze u Raški. Najvažnije je da voz zaista stiže na vreme. Sa početkom školske godine i u njemu će biti više putnika u oba pravca. Putujuća čelična spona između Srbije i južne srpske pokrajine će svakodnevno i dalje spajati nedeljiv prostor Srbije.


Izvor: Jedinstvo

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva