:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 03, 2018   19:57

0

345

Brnabić: Moramo da menjamo paradigmu privrednog razvoja

Premijerka Ana Brnabić je izjavila danas da bi u Srbiji trebalo da promenimo paradigmu privrednog rasta, tako što će u njemu sve više učestvovati preduzetnici i inovatori.


Najavila je da bi od početka 2019. godine mogao da bude uveden bolji pravni okvir za preduzeća koji se bave inovacijama.



„Sledeće godine osnivamo i Fonda za nauku. Danas sam imala sastanak sa ministrom za finansije na kome smo razmatrali kako sledeće godine možemo da uvedemo drugačiji pravni okvir za kompanije koje se baziraju na inovacijama, ma nauci i istraživanju i razvoju i verujem da ćemo da to uvesti od 1. januara 2019. godine“, rekla je Brnabić.



Ona je na svečanosti povodom objavljivanja rezultata javnog poziva za finansiranje inovativnih projekata preduzeća rekla da su oni važan deo nove ekonomije ka kojoj država teži.



„Ekonomije zasnovane na znanju, preduzetništvu i malim i srednjim preduzećima“, naglasila je Brnabić.



Kako je rekla, važne su velike investicije, ali održiva ekonomija se zasniva na start ap preduzećima ili kako mi to zovemo preduzetnicima, kao i malim i srednjim preduzećim.



„To je kičma održive ekonomije. Pojam preduzetnika nije tako popularan Srbiji , ali oni su za mene ljudi koje su dovoljne hrabre i uporne osobe koje veruju u sebe i svoje ideje i zbog toga mogu da uspeju, naglasila je Brnabić.



Istakla je da je ključ u tome kako država može da pomogne u tome, ali i međunarodni partneri EU i SB, kojima je zahvalila na dosadašnjoj pomoć.



„Mi danas ulažemo više nego ikada, ove godine nešto više od šest miliona evra, što je nedovoljno i videćemo da uložimo više naredne godine iz budžeta Srbje. Nadamo se i većoj podršci od EU i SB“.



Kako kaže, moramo da imamo više preduzetnika koji veruju u sebe i svoje ideje.



„Dugujem i veliko veliko priznanje ministru prosvete Mladenu Šarčeviću , jer su prepoznali značaj ovoga, tako da idemo istim pravcem. Prošle godine su uveli preduszetnišvo u osnovne škole kao predmet, a od ove godine u srednje škole i gimnazije“.



Brnabić ističe da moramo da učimo decu preduzetništvu i kao primer navela da u Izraelu u osnovnoj školi kada pitate decu ko želi da ima svoju kompaniju više od 90 odsto digne ruke, dok u Srbiji to uradi samo jedan ili dva učenika.



Svecanost organizuje Fond za inovacionu delatnost povodom odobravanja tri miliona evra malim i srednjim preduzecima za realizaciju inovativnih projekata.



Takođe, povod je i raspisivanje dva nova poziva kroz koja će biti dodeljeno 2,5 miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima koja preduzeća ostvaruju u saradnji sa naucnoistraživačkim organizacijama.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva