:

:

TV Most

clock

Avgust 30, 2018   17:14

0

194

Blašković: Nikad nije rađena revizija knjižnog fonda NBS


"Narodna biblioteka čuva između četiri i 17 miliona knjiga, jer ne postoji tačan podatak o tome, iako je zakonska obaveza da se revizija čitavog knjižnog fonda radi svakih 10 godina", rekao je Blaškić na konferenciji za medije na pitanje - šta je urađeno kako bi nacionalna biblioteka dobila novi depo što je i jedan od prioriteta Ministarstva kulture.



Blašković je rekao da se sa revizijom počelo pre dve godine, a zatim je pomenuo još jednu pogrešnu informaciju koju je dobio na početku svog mandata - da se ne može izgraditi nastavak depoa zbog toga što na tom mestu, ka Karađorđevom parku, treba da bude podzemna garaža.




On je pomenuo i da je tražio od tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića da mu pomogne da pronađu eksterni depo, oformljena je komisija, obišli su razne prostore koji nisu odgovarali potrebama depoa, da bi, kako je objasnio, problem počeo da se rešava tek 2017. kada je od gradskog urbaniste Milutina Folića dobio informaciju da izgradnja garaže neće i ne može da ugrozi proširenje depoa biblioteke.



Blašković je precizirao da postojeći depo ima 11.000 kvadratnih metara i da je ideja da se novi izgradi u njegovom produžetku ka Karađorđevom parku o čemu je razgovarao i sa Nađom Kurtović Folić, naslednicom prava arhitekte koji je projektovao NBS.



Blašković je rekao da je napravljen prikaz preliminarnih troškova, upućen je dopis Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda, Rudarsko-geološkom fakultetu koji vrši geološka istraživanja, Građevinskom fakultetu koji vrši statička ispitivanja, doneta je odluka o obrazovanju komisije za rešavanje smeštajnog kapaciteta fonda NBS.



"Pošto se već nazirao završetak rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja, ove godine sam poslao Ministarstvu kulture i informisanju svu dokumentaciju o projektu proširenja depoa i tražili smo sredstva za kupovinu devet kilometara kompakt polica. Počeli smo da radimo i elaborat o statičkoj stabilnosti i geotehničkim istraživanjima bez čega ne može da počne da se gradi", ispričao je Blašković.



Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević naglasio je da je proširenje depoa Narodne biblioteke određeno kao strateški cilj u nacrtu Strategije kulturnog razvoja i da su za sledeću godinu planirana sredstva za izradu idejnog projekta, ocenivši da to nije običan magacin koji može brzo da se završi.



On je, odgovarajući na pitanje novinara zašto niko nije odgovarao za to što nije vršena revizija knjižnog fonda, rekao da to nije predmet krivične odgovornosti, već pitanje savesnosti, marljivosti i ispunjavanja poslovnih obaveza.



"Relativno analogno bi bilo pitanje zašto Ministarstvo kulture nije podnelo krivične prijave protiv onih koji su doveli do toga da naša dva najvažnija muzeja budu zatvorena 12 i 15 godina. Ovo Ministarstvo, slikovito govoreći, nema vremena, snage, volje da se bavi forenzikom i obdukcijom leševa u našoj kulturi", istakao je Vukosavljević i naglasio da je njihov zadatak da se hvataju u koštac sa nagomilanim problemima i rešavaju ih.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva