:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2017   18:17

0

675

Biografija Ane Brnabić

Ana Brnabić je rođena 1975. godine u Beogradu. Poseduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

ÄŒlan je Upravnog odbora neprofitne fondacije Peksim, koja stipendira talentovane studente iz Srbije i Makedonije koji se nakon magistarskih studija na Kembridžu vraćaju u domovinu kako bi pomogli ekonomski i društveni razvoj.

Bila je direktor kompanije "Kontinental vind Srbija" (Continental Wind Serbia - CWS), gde je radila na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Bila je zamenik direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspert na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viši koordinator Programa za ekonomski razvoj opština.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Tokom tog angažmana, učestvovala je u uvođenju koncepta lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji i jačanju potencijala opština da unapređuju poslovni ambijent na lokalu, uz aktivnu promociju investicija.

Postaje član, a potom i predsednik Upravnog odbora NALED-a, koji dobija status najveće samostalne privatno-javne organizacije koja se zalaže za unapređenje privrednog ambijenta u Srbiji i koja je u tesnoj saradnji sa Vladom Republike Srbije doprinela jačanju konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima i na Duing biznis listi Svetske banke.

Dobitnica je priznanja "Biznis dama godine" u kategoriji "Društveno odgovorno poslovanje" za 2013. godinu. Brnabićeva je i dobitnica nagrade "Duga" Gej strejt alijanse za 2016/2017. godinu.

Izbor Ane Brnabić za ministarku 2016. godine izazvalo je polemiku u javnosti jer je ona javno deklarisana kao gej.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva