:

:

TV Most

clock

Septembar 10, 2018   10:19

0

250

Počinje 85. Vukov sabor


 Osim u rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića, oca naše pismenosti i kulture, saborski sadržaji održavaće se i u manastiru Tronoša, Loznici i u Beogradu, od 10. do 16. septembra.

Po tradiciji, na večerašnjem otvaranju u Domu kulture biće podignute saborske zastave, intonirana "Himna Vuku" Stevana Mokranjaca, uz obraćanje predstavnika grada i države. Prvi saborski dan obeležiće monodrama "Vuk Karadžić", u izvođenju Ivana Bekjareva, koncert hora "Svetog Serafima Sorovskog", izložba fotografija "Arlem - umetnički karavan" iz Arilja i izložba slika sa međunarodne likovne kolonije "Gamzigrad".



Saborski sadržaji biće posvećen slavnom Vuku, u ime čijeg se imena i dela svetkuje, i predstavljanjem knjige o njemu dr Boška Suvajdžića. Vukov sabor podsetiće posetioce i na čuvenog lozničkog i srpskog protu Ignjata Vasića, a biće reči i o Tekerišu, kao i o junacima sa proboja Solunskog fronta.



Završna svečanost je u nedelju, 16 septembra, treće nedelje septembra, po tradiciji koja je ustanovljena od osnivanja ove manifestacije, davne 1933. godine. Centralno mesto poslednje večeri imaće premijera predstave "Srpski rječnik" Staše Petrović, u režiji Darka Kamarita.

U popodnevnom delu programa nastupiće "Garavi sokak". Saborske goste i učesnike će pozdraviti Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, a čast da bude ovogodišnji saborski besednik pripala je profesoru dr Veljku Brboriću, redovnom profesoru Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.



Vukov sabor organizuju grad Loznica, tamošnji Centar za kulturu "Vuk Karadžić" i Vukova zadužbina.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva