:

:

TV Most

clock

Mart 31, 2017   21:13

0

1055

Lončar:Većina članova vlade potpisala donorske kartice, zakon spreman

"Većina članova vlade potpisala je donorsku karticu", rekao je Lončar agenciji Beta na skupu u organizaciji Hemofarm fondacije koja je nastavak kampanje "Najvažniji poziv u životu", a na kome je nemački ambasador Aksel Ditman potpisao donorsku karticu zajedno sa glumcima Ateljea 212 i učesnicima Beogradskog festivala igre.

Lončar je ocenio da kampanja "Najvažniji poziv u životu" pokrenuta 6. juna prošle godine daje rezultate.

Nemački ambasador Aksel Ditman naveo je Srbiji neophodan novi zakon da bi sistem transplantacije organa mogao da daje željene rezultate.

"Taj zakon je u Nemačkoj veoma kompleksan, jer moraju da ga prate i logistički koraci po pitanju procedura", rekao je ambasador i dodao da Nemačka podržava reformu zdravstvenog sistema u Srbiji kroz proces pristupanju EU.

Ditman je podsetio je da je Srbij početkom godine postala članica Eurotransplanta, evropskog udruženja osam zemalja koje imaju zajedničke liste čekanja medju kojima je i Nemačka.

"Nažalost, potreba za organima je daleko veća od broja donora, ne samo u Srbiji nego i u Nemačkoj. Stoga je izuzetno vašno da ljudi budu objektivno informisani o procedurama i važnosti doniranja", rekao je Ditman.

Prema njegovim rečima "doniranje organa iz više razloga predstavlja izražavanje solidarnosti - daje dostojanstvo osobi na samrti, postaje životna podrška drugome, pokazuje plemenitu brigu za poštovanje života drugih osoba i podrazumeva osećaj humanosti".

Ditman je dodao da su sve to razlozi zbog kojih se odlučio da potpiše donorsku karticu i zbog kojih poziva i gradjane Srbije da učine isto.

Generalni direktor kompanije Hemofarm Ronald Zelinger, koji je vlasnik dve donorske kartice, ocenio je da će donošenje Zakona o transplantaciji biti potvrda svih napora na podizanju svesti o važnosti doniranja organa, na čemu Hemofarm radi.

Zelinger je izrazio očekivanje da će Zakon biti usvojen do leta i ocenio da bi Srbija na taj način postala bolja i od Nemačke.

Prema njegovim rečima, Srbija se može smatrati da je na evropskoj mapi humanosti ravnopravna sa drugim zemljama tek onda kada se o doniranju organa bude razgovaralo otvoreno i bez predrasuda.

Odziv u kampanji "Najvažniji poziv u životu" veći je od očekivanog, rekao je Zelinger i podsetio da je dan kada je ona pokrenuta - 6. jun proglašen za nacionalni Dan donora.

Generalni direktor Hemofarma, najvećeg nemačkog investitora u Srbiji, podsetio je da je mogućnost svakog gradjanina da mu bude potreban organ šest puta veća nego da bude donor.

Srbija je kako je rečeno na početku skupa u Ateljeu 212, pred predstavu "Dobri pasoši ; i loši pasoši" u okviru BFI a kome su uz Lončara prisustvovali i ministarka Ana Brnabić i ambasador SAD Kajl Skot, "po broju donora na dnu evropske lestivce".

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva