:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Decembar 24, 2015   16:54

0

448

71 godina lista "Jedinstvo"

Pored novinara, slavlje su uveličali gradonačelnik Kosovske Mitrovice, Goran Rakić, mnogobrojni gosti iz Gračanice, raseljeni Srbi iz Đakovice i poseban gost iz Skadra, Pavlo Jakoja Brajović, .

Kulturno-umetnički program su pripremili članovi KUD-a „Leposavić“.

Nagradu Mirko ÄŒupić, za objektivno i hrabro izveštavanje dobio je novinar RTS-a Andrija Igić.

Kao informativno i kulturno glasilo “Jedinstvo” je imalo nezamenljivu ulogu u informisanju građana. Prvi broj je izašao 25. decembra 1944. godine u Prizrenu , a od 1946. izlazi u Prištini, najpre kao nedeljnik, a onda ponedeljkom i četvrtkom. Od 1960. započinju izdavačku delatnost. Od 1999. godine izlazi dva puta mesečno, u Kosovskoj Mitrovici.

„Verujem da će i u narednom periodu imati tu ulogu kao i do sada, da srpski narod na ovim prostorima informišemo na profesionalnim osnovama, naravno, ne izuzimajući osnovnu prepoznatljivu crtu patriotizma, koji neće povređivati nikoga. Ali nikada se nećemo odreći naše kulture, jezika, pisma, jednom rečju našeg identiteta“, istakao je direktor NIJP „Panorama“ Svetozar Vlahović.

Prisutnima se obratio i zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović.

„ 71 godinu postojite, bilo je mnogo svetlijih dana, ali i težih od ovih, a vi ste preživeli, istrajali i izneli na svojim plećima i zato smo dužni da vam se i danas za to zahvalimo, ali i preuzmenmo obavezu da ovaj list ponovo dočeka svoje dnevno izdanje,... jer je od ogromne važnosti za naš narod i mi smo toga svesni“, rekao je Stojanović.

“To nije običan jubilej, to je život, matica organizovanja i stvaranja novinara na ovim prostorima“, okarakterisao je "Jedinstvo" generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, Nino Brajović.

“Jedinstvu je bilo teško mnogo puta u istoriji, ali setiću se 1999. godine, bilo je najteže. To je godina kada je otišao srpski narod, napustio Prištinu. On se smestio u severnoj Mitrovici, tamo gde su Srbi mogli da opstanu i nastave svoj život. Praktično bez prekida“, naglasio je Brajović.

Iz Skadra poseban gost, sa posebnim emocijama… predsednik Udruženja Srpsko-crnogorske nacionalne manjine u Albaniji, Pavlo Jakoja Brajović.

“Pa i mi postojimo. Nadamo se da nećemo biti zadnji put ovde. Zahvaljujemo se “Jedinstvu” za informisanje koje je davalo za srpsko-crnogorsku nacionalnu manjinu u Albaniji. To je bilo interesantno i vrlo važno pošto većina javnog mnjenja u Srbiji ne znadu da imadu nekoga u Skadar”,iskreno se zahvalio Pavlo Jakoja Brajović.

Kako u obrazloženju žirija za dodelu nagrade “Mirko ÄŒupić “ stoji, vredan pošten, borben izvestilac prilika i nemilih događaja sa naših prostora, Andrija Igić je nagradu zaslužio kao neumorni i hrabri putnik.

“Jedinstvo je stub novinarstva na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji i očuvalo se, izdržalo je sve probleme, hrabro se držalo. Stoga je ova nagrada jača, i meni je čast da sam na ovaj način postao deo lista Jedinstvo“, zahvalio se na nagradi Igić.

Bogat kulturno-umetnički program, za poseban jubilej su priredili članovi Kulturno-umetničkog društva “Leposavič”, iz Laposavića.

Izvor: TV Most

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva