:

:

TV Most

clock

April 25, 2019   21:46

0

40

Zvaničnici Šri Lanke: Broj poginulih manji za 100

Šri Lanka je smanjila broj poginulih od eksplozija u nedelju za više od 100 i sada tvrde da je broj poginulih "oko 253", saopštio je ministar zdravlja te zemlje, prenosi "Bi-Bi-Si".

Ministar je za grešku u navedenom broju poginulih okrivio pogrešnu računicu.

Bombaši samoubice su u nedelju napali hotele i crkve u oblasti Kolomba i istočni grad Batičaloa. U tim napadima, uz poginule, stotine ljudi je povređeno, rekli su zvaničnici.

Većina ubijenih su bili građani Šri Lanke, ali među žrtvama su i desetine stranaca. Za napade je osumnjičeno devet ljudi.

Policija je nastavila sa racijama i izdala fotografije sedam osoba koje su tražene u vezi sa napadima.

Vlasti su okrivile lokalnu islamističku ekstremističku grupu ubrzo nakon eksplozija, ali su dodali da su bombaši samoubice morali imati pomoć iz inostranstva.

Teroristička grupa Islamska država saopštila je da stoji iza napada i objavila video-snimak koji prikazuje osam muškaraca, ali nije pružen dokaz o direktnom učešću.

Zašto je početni broj poginulih pogrešan?

Zamenik ministra odbrane Šri Lanke Ruvan Vijevardene rekao je da su mrtvačnice pružile netačne podatke o poginulima.

Drugi zvaničnik, šef zdravstvenih službi, izjavio je novinskoj agenciji Rojters da je bilo toliko delova tela da je "teško reći koliko je mrtvih".

Prema ministarstvu zdravlja, sve autopsije su završene kasno u četvrtak i pokazalo se da su neke žrtve prebrojane više puta.

Urednica Bi-Bi-Sija za Južnu Aziju Džil Mekgivering kaže da je revidirani broj poginulih došao dok se vlada bori da povrati svoj kredibilitet – usled kritika očiglednog neuspeha da se odgovori na upozorenja obaveštajnih agencija pre napada.

Izvor: Bi-Bi-Si,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva