:

:

TV Most

clock

April 16, 2019   16:35

0

201

Zločin na KiM – jedan oficir VS oslobođen, drugome 15 godina zatvora

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u prvostepenom postupku oslobodilo je oficira Vojske Srbije Pavla Gavrilovića od optužbi za ratni zločin nad civilima u kosovskom selu Trnje, u martu 1999. godine.

Presudom za isti slučaj na 15 godina zatvora osuđen podoficir VS Rajko Kozlina.

Advokati iz kancelarije "Čepić" koji zastupaju okrivljene, zadovoljni su presudom za Gavrilovića, ali smatraju da je neosnovana osuđujuća presuda Kozlinu i najavili su žalbu.

Optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Pavle Gavrilović i Rajko Kozlina terete se za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo tvrdi da su, kao nekadašnji pripadnici 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, zajedno sa drugim pripadnicima Pozadinskog bataljona, 25. marta 1999. godine ubili najmanje 27 civila meštana Trnje kod Suve Reke na Kosovu i Metohiji, odnosno starije muškarce, žene i decu, među kojima i dečaka starog četiri godine.

Fond za humanitarno pravo ranije je objavio navode optužnice prema kojoj je Gavrilović izdao naređenje da u selu "ne sme biti preživelih, a da je Kozlina jednom starcu pucao u glavu kako bi drugim vojnicima pokazao kako da ubijaju civile".

Izvor: Танјуг

oficiroslobođen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva