:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 19, 2019   12:25

0

55

Zeliger: Kosovske takse jedino pogoduju šverc-komercu

Enormne takse Prištine na robu iz Srbije nanose štetu kako privredi i kompanijama, tako i građanima, i pogoduju jedino švercerima, smatra generalni direktor Hemofarma i predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) Ronald Zeliger.

"Privreda i kompanije su na gubitku, građani su na ogromnom gubitku, a ova situacija jedino pogoduje šverc-komercu", ocenio je Zeliger u intervjuu za novi broj magazina "Diplomasi end komers".
Kaže da ga nastala situacija posebno uznemiruje, jer je na čelu kompanije koja proizvodi lekove, a koja od uvođenja visokih taksi ne može da snabdeva pacijente na Kosovu lekovima.

"Ovde nije reč o profitu, već o zdravlju ljudi. Uvođenje visokih taksi prevashodno je pogodilo stanovništvo na Kosovu, a pre svega pacijente. Od kada je Kosovo uvelo visoke takse na proizvode iz Srbije, Hemofarm nije bio u mogućnosti da snabdeva lekovima građane Kosova što inače kontinuirano čini godinama", naveo je Zeliger, apelujući na donosioce odluka da takse što pre budu ukinite.

Prvi čovek farmaceutske kompanije iz Vršca ističe i da odluka Prištine o taksama ima negativne posledice i po stvaranje regionalne ekonomske zone, čemu su, kako naglašava, Nemačka i AHK posvetili veliku pažnju poslednjih godina.

"Samo pomislite koliki kapital stoji naokolo neiskorišćen", kaže i dodaje da je situacija sa kosovskim taksama umanjila sve napore u pogledu stvaranja takve zone.

"Ovaj problem mora da bude rešen što je pre moguće. To je štetno po ljude, štetno je po ekonomiju i ne donosi ništa dobro političkim odnosima u regionu", kategoričan je Zeliger.

Osvrnuvši se na prošlogodišnju anketu AHK-a o poslovnom ambijentu u Srbiji, navodi da su rezultati ukazali na optimizam kompanija-članica AHK-a i pozitivno ocenjivanje poslovne klime u Srbiji.

"U ovom istraživanju, nemačke kompanije su bile, na primer, zadovoljne produktivnošću i motivacijom zaposlenih, njihovim kvalifikacijama, akademskim obrazovanjem i cenom rada. Nemačke kompanije u stvari to i dokazuju u praksi tako što ponavljaju svoje investicije", primećuje on.

Govoreći o ekonomskim dostignućima naše zemlje, Zeliger je konstatovao da je Srbija uspela u otklanjanju glavnih makroekonomskih neravnoteža, te da je glavni zadatak s kojim se sada suočava "bildovanje mišića u sektoru privrede, uz simultani kondicioni rad u drugim oblastima".

Neki od glavnih izazova pred Srbijom su, dodaje, stagniranje prihoda domaćinstva, potreba za kreiranjem radnih mesta u privatnom sektoru, strukturna reforma javnih preduzeća i strateške reforme u javnom sektoru, a potrebne su, kako naglašava, i dalje reforme u nekim "neprivrednim" oblastima.

Pod time, kako kaže, podrazumeva potpunu primenu vladavine prava u praksi, intenzivniju borbu protiv korupcije, dalje jačanje pravne bezbednosti i transparentnosti u javnim nabavkama, poboljšavanje poreskog sistema i rada poreske uprave, kao i potrebu za većom efikasnošću javne uprave.

Na pitanje koliko su nemačke kompanije voljne da svoju proizvodnju premeste u Srbiju, odgovara da je u svojstvu predsednika AHK obavešten da u ovom trenutku neke od kompanija razmišljaju o premeštanju delova proizvodnje u Srbiju.

"Ali, da budem jasan, sve dok se ne postigne konačan dogovor, svaki investitor istovremeno traži i rezervne opcije i u razmatranje uzima i druge zemlje...Reći ću vam nešto iz nemačke prakse: po nekom pravilu, proizvodnja se seli iz Nemačke u druge zemlje zbog nedostatka radnika u Nemačkoj. Samo u izuzetnim slučajevima, kompanije su već bile aktivne drugde u istočnoj Evropi pre nego što su se preselile u Srbiju", rekao je Zeliger.

Izvor: RTV,T a n j u g

takseAHKZeligerKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva