:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 26, 2019   10:42

0

373

Vulin sa polaznicima Generalštabnog usavršavanja u Moskvi

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, tokom boravka u Moskvi na Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji, sastao se sa srpskim oficirima koji su na Generalštabnom usavršavanju na Vojnoj akademiji Generalštaba Oružanih snaga Rusije.

Na Specijalnom fakultetu Vojne akademije, po programu "Vojna bezbednost države", trenutno se školuju četiri pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, u Rusiji se školuju potpukovnik Zlatko Bogosavljević iz Uprave za Međunarodnu vojnu saradnju, potpukovnik Miljan Vlašković iz Vojnobezbednosne agencije, potpukovnik Srđan Zgonjanin iz Uprave za operativno-izviđačke poslove Generalštaba i potpukovnik Miloje Ilić sa Vojne akademije.

U razgovoru sa oficirima, ministar Vulin interesovao se za programe njihovog usavršavanja i uslove boravka, a potpukovnika Miloja Ilića, nastavnik taktike na Vojnoj akademiji, kaže da su zahtevi usavršavanja veoma visoki i traže celodnevno angažovanje.

Takođe, ističe da su Rusi ponosni na tempo i način na koji osposobljavju svoje oficire i da je školovanje u Rusiji dobro iskustvo za sve.

Potpukovnik Ilić je rekao da se Generalštabno usavršavanje koje pohađaju u Rusiji odnosi pre svega na operativni i operativno-strategijski nivo, koji treba da izgradi polaznike kako bi bili u stanju da pomognu predsedniku države u donošenju važnih odluka.

Napominje da će školovanje biti završeno u junu, kada će, kako je planirano, polaznike primiti ruski predsednik Vladimir Putin, što je za sve polaznike posebna čast.

Potpukovnik Zlatko Bogosavljević ističe da je Vojna akademija Generalštaba Oružanih snaga Rusije jedna od najcenjenijih vojnih škola u svetu, koju završavaju svi ruski generali.

Kako kaže, u toj akademiji stiču se znanja o najvišem nivou bezbednosti države, upravljanju vojskom i operacijama na strateškom nivou. 

Stečena znanja Bogosavljević ocenjuje korisnim, naročito zbog prilike da budu preneta u Srbiju, usklađena sa domaćim zakonima i iskustvima, a u cilju povećanja bezbednosti države.

Vojna akademija jedna je od najstarijih ruskih vojnih škola, glavna je i najviša visokoobrazovna institucija u zemlji i vodeći centar za naučno istraživanje u oblasti odbrane i obezbeđenja nacionalne bezbednosti države. Specijalni fakultet te ustanove namenjen je za obuku i usavršavanje pripadnika stranih oružanih snaga.

Generalštabno usavršavanje na ruskoj Vojnoj akademiji traje 10 meseci, a na Specijalnom fakultetu, na različitim nastavnim programima, školuje se i usavršava oko 100 pripadnika oružanih snaga iz dvadesetak zemalja sveta.

Izvor: Танјуг

VulinMoskvaMeđunarodna bezbednosna konferencija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva