:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2019   16:06

0

51

Vulin i vojnici položili zakletvu

Svečanost povodom polaganja vojničke zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "mart 2019", polaznika kursa rezervnih oficira i pripadnika rezervnog sastava starijih od 30 godina koji nisu služili vojni rok, održana je u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu.

Zakletvu je položilo 356 vojnika i polaznika kursa rezervnih oficira, među kojima je bio i ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je završio obuku rezervnog sastava, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Čestitajući polaganje vojničke zakletve, komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović istakao je da je odbrana otadžbine oduvek na ovim prostorima predstavljala svetu dužnost, pravo i čast i da je suština zakletve uvek imala i imaće uzvišenu i plemenitu vrednost.

"Država smo slavne istorije, časne prošlosti, ponosnih i hrabrih ljudi. Pravi sinovi i kćeri otadžbine samo jednom daju zakletvu i zavetuju se svome narodu i zbog toga je ovaj častan čin na ponos vama, vašim porodicama i našem narodu", poručio je general Petrović i naglasio da svi koji su danas položili zakletvu budu ponosni potomci slavnih predaka i da se ponose svojom zemljom, kako bi se i ona ponosila njima.

Osvrnuvši se na stihove pesme "Otadžbina" Đure Jakšića, general Petrović je vojnicima i polaznicima poručio da kada je najteže nađu snagu i inspiraciju u rečima te pesme i budu "kamen, sazdan na kostima naših predaka, taj nepromostivi bedem za tuđina", jer je Srbija njihova otadžbina.

Milica Jovanović iz Beograda i Branko Jeremić iz Kragujevca, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, u budućnosti vide sebe kao profesionalne pripadnike Vojske Srbije.

Milica je izjavila da se odlično snašla, oseća se spremno i ponosna je na sebe nakon položene zakletve. Svojim prijateljima preporučila je da služe vojni rok.

Vojnik Branko Jeremić služenje vojnog roka ocenjuje kao pozitivno iskustvo. Posebno ističe disciplinu, jedinstvo u radu i drugarstvo. Kao motive zbog kojih se prijavio na dobrovoljno služenje vojnog roka naveo je rodoljublje, ljubav prema vojsci i zaposlenje.

Vojnoj svečanosti prisustvovali su i državni sekretar Bojan Jocić, načelnici uprava Generalštaba Vojske Srbije, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, episkop valjevski Milutin, kao i i predstavnici lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, brojni prijatelji i rodbina vojnika.

Izvor: RTS

Vulinvojnicizakletva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva