:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Decembar 14, 2018   20:50

0

313

Vučić: Znaćemo da zaštitimo svoj narod, spreman sam da idem na sednicu Saveta bezbednosti (video)

Srbija će znati da zaštiti svoj narod, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare povodom transformacije KBS u takozvanu vojsku Kosova. Predsednik ističe da će Srbija da vodi politiku mira i poštovanja prema svima.

Posle mnogo godina pretnji zvanično je formirana takozvana vojska Kosova na ilegalan protipravan način, rekao je predsednik Vučić obraćajući se javnosti na vanrednoj konferenciji za medije. Predsednik je istakao da su Albanci pokazali da im nije stalo do poštovanja prava i pravde, već do provođenja gole sile.

"Zaključili smo da su formiranjem vojske Kosova sve uradili u suprotnosti sa međunarodnim pravom i njihovim ilegalnim ustavom. Ovim potezom ugrozili su i mir i bezbednost. Srbija je uputila zahtev za sednicu Saveta bezbednosti, spreman sam da kao predsednik prisustvujem toj sednici", naveo je Vučić.

"Srbija je želela mir, uložila energiju da sačuva mir u čitavom regionu. Što nije bilo lako", naveo je Vučić.

Istakao je da je stvorena atmosfera da je gaziti i rušiti Srbiju dobro i naveo da se Srbiji prebacuje to što je mirnom, demokratskom politikom nastojala da zaštiti svoje državne i nacionalne interese.

Podsetio je da nam neretko spolja zameraju da smo se, navodno suprotno dijalogu, zalagali za povlačenje priznanja takozvanog nezavisnog Kosova od pojedinih zemalja koje su ga priznale.

"Kažu, to nije u duhu dijaloga i to ne treba da se radi, a zaboravili su da kažu da je, dok smo vodili dijalog, čak 19 zemalja priznalo nezavisnost Kosova, a onda im smeta kada 12 zemalja povuče priznanje", rekao je Vučić.

Prištini, kaže, ni dan-danas ne pada na pamet da izvrši formiranje Zajednice srpskih opština.

"Ali gaziti i rušiti Srbiju je dobro, jer Srbija valjda treba da učestvuje kao 'pile koje donosi glavu na panj' i svako tu glavu može da odseče", primetio je Vučić.

"Albanci i njihovi sponzori nijednog trenutka nisu želeli kompromis"

Ukazao je da je dijalog sa Prištinom nastavljen jer smo želeli kompromis, kao i da je bio na meti kritike javnosti zbog toga.

"Izlagao sam se riziku i ličnom i političkom i svakom govoreći koliko su nam preko potrebni mir i kompromis", dodao je Vučić.

Istakao je da je danas sasvim jasno da Albanci i njihovi sponzori nijednog trenutka nisu želeli kompromis.

"Danas je potpuno jasno da iza svega što su oni uradili stoje SAD, Velika Britanija, a po pitanju vojske Kosova i Nemačka", rekao je Vučić.

Naglasio je da smo mi tom činjenicom razočarani, ali da to nije nikakva novost.

Podsetio je da smo, kada su uvodili takse, govorili da je to sumanuta odluka, jer je to odluka koju ne može racionalan i razuman čovek da donese u 21. veku.

"I za to su imali podršku, jer da nisu odmah posle uvođenja taksa od 10 odsto bili bi zaustavljeni u tim sumanutim namerama. Nisu, bila su blaga saopštenja i još blaža saopštenja", kaže Vučić.

"Imali su jednu nameru – da zgaze Srbiju"

Naveo je da smo mi sve svoje obaveze ispunjavali.

"Oni su imali jednu nameru, Albanci i njihovi američki sponzori, njihova namera je bila da zgaze Srbiju u političkom smislu, vrednosnom smislu i da Srbija ne može da se podigne po pitanju KiM i to zato što se Srbija drznula da pobeđuje, a ne da gubi", navodi predsednik.

Srbija je, kaže predsednik, za njih kriva jer nije izgubila na glasanju u Interpolu, u Evropskoj energetskoj agenciji, u Unesku.

"A nijedno od tih glasanja nije pokrenula Srbija, naprotiv,  molili smo Albance u Briselu – nemojte to da radite, nemojte to da tražite, nemojte, nije u duhu dijaloga, dajte da to rešimo kompromisom. Nisu želeli, mislili su da će uz američku podršku i pomoć uspeti da sruše Srbiju", kaže Vučić i dodaje da nisu uspeli da sruše Srbiju.

"Mala, teritorijalno i po broju ljudi, a velika duhom slobodarska Srbija se suprotstavila i pobedila ih sve zajedno sa Amerikancima", naglasio je predsednik.

Na osnovu kog akta su formirali vojsku? 

Vučić je zapitao na osnovu kog to akta su Albanci doneli odluku o formiranju vojske.

Jasno je, kaže, da su Albanci na Kosovu i Metohiji došli na ideju da kažu da treba da se zaokruži državnost, ali, ističe, nisu to sami smislili, videlo se i ko im je pomogao.

"Neću sada američkom ambasadoru da govorim šta sve mislim o njemu, nije ni vreme", primetio je predsednik.

"Sve što su uradili je suprotno Rezoluciji 1244, članu 9, stav b, član 15 u kojima se zahteva: demilitarizacija OVK i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca i da OVK i ostale naoružane grupe prekinu odmah ofanzivne akcije i pridržavaju se zahteva za demilitarizaciju", kaže Vučić.

Pa kakva onda vojska, na osnovu kog akta su Albanci doneli odluku o formiranju vojske, pita Vučić.

"Tražim od svih stručnjaka da kažu jedan akt, stav, tačku na osnovu koje su se drznuli da pogaze međunarodno pravo. To ne postoji", rekao je predsednik.

Kako je rekao, Srbija je za njih bila kriva, jer nije izgubila glasanje u Interpolu, ENCO, kriva jer nije izgubila u Unesko... a nijedno od tih glasanja nije prokrenula Srbija.

Vučić je poručio Srbima sa Kosova da će Srbija imati snage da ih zaštiti. 

"Ne brinite, svaki pokušaj napada na Srbe, Srbija će imati snage da vas štiti.
Svaka zloupotreba njihove vojske i ulaz tamo gde je zabranjeno, u skladu sa sporazumom koji je Srbije sklopila sa NATO i bez saglasnosti srpskog lokalnog stanovništva neće biti dozvoljena", rekao je Vučić.

"Ukoliko vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti. Srbija se neće odreći svoje trobojke, svoga dostojanstva i ponosa", zaključio je predsednik Vučić. 

Kosovski parlament izglasao je danas tri zakona čime se omogućavatransformacija KBS u kosovsku vojsku. 

Predsednik Srbije, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije obišao je jedinice Vojske Srbije na nepoznatoj lokaciji i govorio im o njihovim zadacima.

Izvor: TV Most

VučićKosovo i MetohijaAlbanciSADVojska Kosova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva