:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus, arhiva

clock

Mart 05, 2019   16:12

0

36

"Vreme je da Priština ukine takse"

Vreme je da Priština ukine takse na robu iz Srbije da bi se odblokirao nastavak dijaloga sa Beogradom, kaže politički analitičar Skeljzen Malići.

Malići u tekstu objavljenom na Indexonline kaže i da nije tačno da međunarodna zajednica i strane diplomate vrše pritisak samo na Prištinu da ukine sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije, već se pritisak istovremeno vrši i na Beograd da Srbija prizna kosovsku nezavisnost.

Malići ističe da zapadna diplomatija smatra da bi nastavak dijaloga trebalo da rezultira sveobuhvatnim, kako kaže, "međudržavnim sprazumom koji podrazumeva i međusobno priznanje".

To bi, kaže Malići, eliminisalo razloge za dalje postojanje mere kojima je prištinska vlada nametnula takse na robu iz Srbije.

Vlada Srbije, objašnjava on, tarži prvo ukidanje taksi pa nastavak dijaloga, držeći za to vreme dijalog u blokadi.

"Stoga, pritisci diplomata za suspenziju taksi radi deblokade dijaloga nisu jednostrani. Ti pritisci se odnose na Kosovu i Srbiju, jer imperativ budućeg sporazuma je međusobno priznanje. Suspenzija takse značila bi deblokadu dijaloga i daje šansu sporazumu, a ako se to ostvari, podrazumeva se i priznanje kosovske nezavisnosti", rekao je Malići.

Izvor: Танјуг, Indeksonline

KiMPrištinataksedijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva