:

:

TV Most

clock

April 16, 2019   10:18

0

53

Vlada usvojila leks specijalis o švajcarcima

Predlog Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima usvojen je danas na sednici Vlade Srbije, kojim je predviđeno  da se preostali deo duga konvertuje u evre da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Zakon bi trebalo do kraja sedmice da bude upućen u skupštinsku proceduru. 

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se ovim leks specijalisom rešava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronadeno kompromisno rešenje, navodi se u saopštenju ministarstva. 

"Ovaj leks specijalis je kompromisno rešenje između nekoliko zainteresovanih strana - građana, odnosno udruženja koja ih predstavljaju, banaka, i države sa treće strane", naveo je Mali.

Razgovori, kaže, nisu bili nimalo laki.

"Ali smo uspeli da nađemo kompromis i najbolje moguće rešenje za sve tri strane. Nacrtom ovog zakona obuhvaćeni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga", kaže ministar.

Predviđeno je da se preostali deo duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto. 

"Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata" istakao je Mali i zahvalio svim učesnicima pregovora. 

Nacrtom zakona je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od 4 odsto. 

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora. 

Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji. 

Nacrtom zakona biće omogućeno da se reši problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima.

Izvor: T a n j u g

kredit u švajcarcimaVlada Srbijeleks specijalis
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva