:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Oktobar 12, 2018   9:23

0

273

Tramp o nestanku Kašogija: Radimo sa Turskom, ali i Saudijcima

Predsednik SAD Donald Tramp kaže da američki istražitelji u Turskoj pokušavaju da utvrde šta se dogodilo sa saudijskim novinarom Džamalom Kašogijem, koji je nestao 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Američke obaveštajne službe su presrele komunikaciju između saudijskih zvaničnika. Oni su planirali da uhvate Kašogija i da ga odvedu u Saudijsku Arabiju. Tramp kaže da je razgovarao sa saudijskim zvaničnicma i sa verenicom Džamala Kašogija.

"Ušao je i nikada nije izašao. Deluje kao da je nestao. Istražitelji su na terenu. Radimo sa Turskom, ali, iskreno rečeno, radimo i sa Saudijskom Arabijom. Želimo da utvrdimo šta se dogodilo", rekao je Tramp.

Grupa američkih senatora pozvala je Trampa da pokrene istragu o nestanku saudijskog novinara koja bi mogla da rezultira sankcijama. Upitan da li bi blokirao izvoz oružja u Saudijsku Arabiju, Tramp je odgovorio da bi takav potez bio na štetu SAD.

"Saudijci troše 110 milijardi dolara na vojnu tehniku... Ne dopada mi se ideja zaustavljanja investicije od 110 milijardi dolara u SAD. A znate li šta će da urade? Uzeće taj novac i potrošiće ga u Rusiji ili Kini ili na nekom drugom mestu", istakao je Tramp.

Saudijski novinar Džamal Kašogi, inače dopisnik Vašington posta, nestao je 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, gde je otišao da sredi dokumenta za ženidbu. Turske vlasti tvrde da je Kašogi ubijen u konzulatu, a Saudijska Arabija to negira.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva