:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 11, 2019   11:09

0

177

Tirana: Rat Rame i Mete zbog Čakaja

Odbijanje predsednika Albanije, Iljira Mete, da potvrdi imenovanje Genta Čakaja (30), koji je Albanac s Kosova, za ministra evropskih i spoljnih poslova u albanskoj vladi, ozbiljno je uzdrmalo političku scenu u toj zemlji, pišu mediji u Tirani.

Rama, navodi se, smatra da je odluku predsednika Mete da odbije da potvrdi izbor Čakaja “neustavna i sramna i skandalozna”, a posebno njegova argumentacija.

“Izvinjavam se Kosovu zbog ove sramote", napisao je Rama na Tviteru.

Čakaj, je do sada obavljao poslove zamenika ministra evropskih i spoljnih poslova Albanije, a Meta je odbio da potvrdi njegov izbor zbog toga, jer je u nekolikko navrata u intervjuima za kosovske medije podržao ideju Hašima Tačija o razgraničenju sa Srbijom korekcijom granica.

Meta je u svom obrazloženju odbijanja Rami napisao opširno pismo u kojem je, između ostalog, naveo da je Čakaj pokazao neiskustvo, te da su njegove ideje o korekciji granice Srbije i Kosova “opasne po mir i stabilnost”.

"Ovakav stav Čakaja je destruktivan i opasan", naveo je Meta. 

Meta je kao razlog naveo i nepotpunu dokumentaciju o pitanju bezbednosne provere Čakaja i smatra da je to trebalo uraditi preko prištinskih institucija.

Čakaj je, inače, trebalo da zameni smenjenog ministra Dmitrija Bušatija.

Inače, Ramin predlog da Čakaj zameni Bušatija je i pre nego što ga je Meta odbio bio predmet polemika u medijima zbog toga što je Albanac s Kosova i zato što je mlad.

Izvor: T a n j u g

albanijaramameta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva