:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Februar 12, 2019   16:04

0

105

Sud za zločine OVK, novi pravac

Specijalni sud, koji će procesuirati zločine koje su tokom rata počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, pozvao je na saslušanje Imera Imerija čiji je brat stradao kao aktivista Demokratskog saveza Kosova, javlja prištinski Ekspres.

Imer Imeri, kako navode prištinski mediji, će dati izjavu o ubistvu brata, Hakija Imerija, jednog od nekoliko desetina ubijenih aktivista partije na čijem se čelu nalazio Ibrahim Rugova.

Na Kosovu je od 1998. do 2001. godine ubijeno najmanje dvadeset aktivista DSK, a najviši zvaničnici te stranke su za ubistva odgovornim smatrali pripadnike OVK i kasnije Demokratske partije Kosova Hašima Tačija.

Imer Imeri je, takođe, jedno vreme krivio Tačija za ubistvo brata, ali je kasnije promenio iskaz, postao politički istomišljenik, dok je nekadašnjeg političkog lidera OVK nazvao "Herojem Kosova".

Prema izveštaju Euleksa iz 2012. godine, od okončanja rata na Kosovu 1999. godine ubijeno je nekoliko desetina članova Demokratskog saveza Kosova. U tom izveštaju se, međutim, ne navode naredbodavci i počinioci dvadesetak politički motivisanih ubistava.

Izvor: RTS

Specijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva