:

:

TV Most

Foto: Arhiva

clock

Decembar 13, 2018   18:06

0

182

Šta su najvažniji zadaci države u 2019?

Najviši državni funkcioneri, predstavnici pokrajine, ekonomisti i vodeći privrednici, danas su u Domu narodne skupštine analizirali privredni ambijent, investicionu klimu i buduće korake koji čekaju Srbiju u narednoj godini.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković poručila je danas da su vođenje spoljne politike u skladu sa nacionalnim prioritetima, negovanje vojne neutralnosti, uz snažan i održiv ekonomski rast, najvažniji zadaci u 2019. godini.

Otvarajući u parlamentu konferenciju "Ekonomist", Gojković je istakla i da bez obzira na krupne, strukturne i suštinske teškoće pred članicama EU, Srbija ostaje posvećena procesima integracija.

"Izražavamo i nadu da će EU uspeti da reafirmiše svoju politiku proširenja. Zamagljivanje perspektive članstva zemljama-kandidatima ima veliki negativan uticaj na kretanja u regionu Zapadnog Balkana - pre svega u smislu jačanja nacionalizma i radikalizacije političke scene u mnogim zemljama regiona", rekla je Gojković.

Dodala je da EU mora da stane čvrsto iza principa koji su u osnovi evropske arhitekture, inicijativa, kao što je „Berlinski proces" i sporazuma kao što je CEFTA.

Kada je reč o regionu, Gojković je primetila da u nekim delovima jačaju retrogradni procesi - insistiranje na ostvarenju pojedinačnih interesa na štetu drugih, kao i na štetu stabilnosti i saradnje u čitavom regionu.

"Pri tom, nastojanja da se nametnu jednostrana i nasilna rešenja su, skoro po pravilu, usmerena direktno protiv interesa Srbije i srpskog naroda", rekla je Gojković.

Kao jedno od ključnih, i dalje se nameće pitanje južne pokrajine Republike Srbije, Kosova i Metohije, kazala je ona i primetila da je u proteklom periodu vidno ojačala podrška poziciji Srbije i bolje razumevanje za njene argumente.

To se, prema njenim rečima, pokazalo u nizu činova povučenog priznanja tzv. „Kosova" i neuspeha kandidatura Prištine u međunarodnim organizacijama (UNESKO, Interpol).

"Umesto da odgovor na ovu realnost bude shvatanje prednosti dijaloga, Priština, braneći secesionizam i politiku svršenog čina, pribegava politici zaoštravanja i eskalacije. Reč je o aktima nasilja i provokacijama, od kojih su najnoviji apsurdna i diskriminatorska taksa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 100 posto, kao i najava formiranja tzv. 'vojske Kosova', obe u suprotnosti sa međunarodnim pravom i regionalnim sporazumima", istakla je Gojković.

Kako je istakla, na taj način Priština ugrožava ne samo Srbe na KiM, ne samo dijalog Beograda i Prištine, ne samo razvoj i procese integracija Srbije, već i čitavu regionalnu arhitekturu stabilnosti.

U ovom kontekstu, otvoreni pozivi i konkretni koraci ka ujedinjenju Albanije i „Kosova", ne predstavljaju samo veoma ozbiljnu pretnju za stabilnost regiona, već možda otkrivaju i pozadinu aktuelnih poteza Prištine i Tirane", rekla je Gojković.

Predsednica parlamenta je poručila da Srbija odbija da bude stavljena pred svršen čin ili da se povinuje bilo čijoj isključivosti.

Gojković se osvrnula i na ekonomske reforme u zemlji, navodeći da se Srbija za šest godina transformisala od ekonomije koju je karakterisala stagnacija i visoka stopa nezaposlenosti u rastuću ekonomiju sa niskom inflacijom, eliminisanim fiskalnim deficitom, smanjenim javnim dugom i oporavkom tržišta rada.

"Sve ovo je postignuto prvenstveno zahvaljujući sveobuhvatnim reformama koje je pokrenuo tadašnji predsednik Vlade, a danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Reforme koje smo sproveli, i od kojih ne odustajemo, doprinele su ekonomskom rastu i stabilnosti, kao i porastu stope rasta bruto društvenog proizvoda i prilivu direktnih stranih investicija", istakla je Gojković.

Navela je da je kroz procese digitalizacije Vlada posvećena izgradnji ekonomije 21. veka, zasnovanoj na inovacijama i na znanju, koja će pružiti čvrst osnov svim akterima za održivi razvoj.

"Srbija je spremna da nastavi da i u 2019. godini korača sa tom idejom i ide tim putem zajedno sa svima kojima su prioriteti mir, stabilnost, razvoj i dobrobit naroda", poručila je Gojković.

Izvor: Taнјуг

Skupština Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva