:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 11, 2018   17:02

0

263

Srpska i španska delegacija napustile konferenciju zbog Kosova

Delegacija Odbora za spoljne poslove srpskog parlamenta napustila je, zajedno sa delegacijom španskog parlamenta, Međuparlamentarnu konferenciju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU u Beču, zbog načina kako je na skupu predstavljeno Kosovo.

Delegacije parlamenata Srbije i Španije protestovale su zbog predstavljanja privremenih institucija iz Prištine sa zastavom i nazivom "Kosovo" bez zvezdice, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Konferencija se održava u okviru šestomesečnog predsedavanja Republike Austrije Savetom Evropske unije.

Srpska delegacija je juče, uoči održavanja Konferencije, a nakon obaveštenja o listi učesnika, uputila zahtev da predstavnici privremenih organa iz Prištine budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju. Iste stavove imala je i delegacija Parlamenta Kraljevine Španije.

Kako organizator, Parlament Republike Austrije, nije želeo da uvaži zahtev dveju delegacija, predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije i Parlamenta Kraljevine Španije napustili su zasedanje.

"Organizator nije poštovao ni statut Konferencije koji predviđa da status posmatrača mogu imati samo države kandidati za članstvo u EU ili države članice NATO", ističe se u saopštenju.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva