:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 20, 2019   19:32

0

43

Srbija posvećena sprovođenju ciljeva održivog razvoja

Srbija je zainteresovana za razvoj sveukupne saradnje sa državama koje učestvuju u procesu saradnje Jug-Jug i posvećena je implementaciji svih ciljeva održivog razvoja, izjavio je šef sprske diplomatije Ivica Dačić.

Na Konferenciji UN posvećenoj održivom razvoju, koja se održava u prestionici Argentine, Buenos Ajresu, Dačić je istakao da je Srbija kao prioritete održivog razvoja izdvojila iskorenjivanje siromaštva, povećanje zaposlenosti, posebno među mladima, ekonomski rast, ostvarivanje pune rodne ravnopravnosti i osnaživanje položaja žena i devojčica.

"Dostizanje održivog razvoja na globalnom planu je, više neko ikada ranije, povezano sa ulogom i značajem ekonomija u ekspanziji i zemalja u razvoju.

Održavanje druge Konferencije UN-a je potvrda doprinosa saradnje Jug-Jug na planu razmene iskustava, znanja i tehnologija između zemalja u razvoju, kao i triangularne saradnje koja uključuje i razvijene zemlje", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, poštovanje međunarodnih institucija i međunarodnog prava i danas predstavljaju najbolji odgovor na globalne izazove.

"Srbija će i ubuduće nastaviti da se snažno zalaže za jačanje multilateralizma, sistema UN-a i međunarodne solidarnosti, uz poštovanje suverene jednakosti svih država članica", naveo je Dačić.

Smatra da je posebno značajno što je u središtu pažnje Konferencije sprovođenje Agende održivog razvoja do 2030. godine, kao, kaže, dokumenta od strateškog značaja, čija bi realizacija trebalo da svet učini pravednijim, boljim i humanijim za sve.

U Srbiji je u toku sprovođenje procesa ekonomskih reformi čiji je cilj uspostavljanje trajne političke i ekonomske stabilnosti, naveo je Dačić.

"Dinamičan rad na usklađivanju Agende sa našim prioritetima, kao i poglavljima u predpristupnim pregovorima sa EU imaju izuzetan značaj u ovom procesu. Srbija je spremna da sa svim partnerima, uključujući i institucije iz sistema UN, civilno društvo i privatni sektor, učestvuje u iznalaženju najboljih odgovora na pitanja sa kojima se suočava region Jugoistočne Evrope, ali i šira međunarodna zajednica", naveo je Dačić.

Kaže da je Srbija posvećena pronalaženju rešenja za zajedničke izazove u našem regionu kroz saradnju na planu zaštite životne sredine, održivog korišćenja vode i energije, unapređenja saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede, razmene tehnologija, trgovine i investicija, inovacija, nauke i informaciono komunikacionih tehnologija.

"Smatramo da samo na osnovu zajedničkog angažovanja i miroljubive saradnje, Srbija i ostale zemlje našeg regiona mogu da dostignu zajednički cilj stvaranja mirnog, stabilnog, održivog i prosperitetnog okruženja.

Uveren sam da će i ova Konferencija predstavljati značajan podstrek u tom smeru", poručio je Dačić.

Izvor: Танјуг

DačićJug-JugKonferencija UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva