:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Februar 22, 2018   12:05

0

201

Skupština Kosova danas o demarkaciji sa CG


Očekuje se da dopunjeni predlog zakona o demarkaciji podrži većina poslanika vladajućih albanskih stranaka, zatim poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova i poslanici manjinskih nesrpskih stranaka.



Međutim, to nije dovoljno da demarkacija prođe, jer u toj kombinaciji, nema potrebne dve trećine od postojećih 120 glasova. Poslanici pokreta Samoopredeljenje, njih 32, najavili su da neće podržati novi predlog zakona.



Oni kažu da će današnje glasanje o demarkaciji, ako do njega uopšte dođe, značiti ili gubitak ili odbranu kosovske teritorije, jer prema ranije potpisanom sporazumu o demarkaciji, Kosovo naspram Crne Gore gubi oko 8.000 hektara teritorije.



Nedostaju i glasovi Srpske liste, a njihovi predstavnici su ranije rekli da nisu zainteresovani za ovo pitanje i da prvo zahtevaju sprovođenje postignutih sporazuma u Briselu, a najpre dogovor o formiranju ZSO.



Na demarkaciju se dugo čeka, ona je jedan od dva preostala uslova za viznu liberalizaciju prema zemljama EU. Kosovo kaska u evropskim integracijama i postalo je "crna rupa regiona" jer pored demarkacije ima još jedan uslov koji treba ispuniti, a to je vidljiva i opipljiva borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.



Zbog uslova koje je EU postavila Prištini, najviše ispaštaju građani a ne političke vođe.



Sednica kosovske skupštine zakazana je za 11 časova.


Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva