:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 14, 2019   11:23

0

111

Skupština o "Tijaninom zakonu"

Skupština Srbije počela je novu sednicu na kojoj razmatra više zakonskih predloga. Među njima su "Tijanin zakon" koji predviđa doživotni zatvor ubicama i silovateljima dece, kao i Zakon o sprečavanju korupcije.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je sve narodne poslanike da učestvuju u radu sednice na kojoj se raspravlja o "Tijaninom zakonu" kojim se uvodi doživotna kazna u Srbiji za ubice i silovatelje dece.

Gojkovićeva je pozvala poslanike da diskusijama i amandmanima dopinesu kvalitetu tog zakona i da iduće sedmice glasaju za njega, kao i da prilikom glasanja zaborave na političke razlike.

Ona je objasnila da je reč o setu zakona koji se odnose na krivično zakonodavstvo, pre svega radi se o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kao i o izmenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku.

Podsetila je da se ta dva predloga odnose na materiju koja obuhvata "Tijanin zakon", a koji je u skupštinu došao zahvaljujući saradnji s građanima Srbije i Fondacijom "Tijana Jurić", koju vodi otac te ubijene devojčice Igor Jurić.

Maja Gojković je istakla da se prvi put uvodi doživotna kazna zatvora za krivična dela koja obuhvataju obljubu nad decom, maloletnim licima, trudnicama i nemoćnim licima i imaju za posledicu smrtni ishod.

"Doživotna kazna zamenjuje kaznu zatvora od 30 i 40 godina, što je bila najteža sankcija u našem pravnom sistemu. Danas ćemo raspravljati o sadržaju zakona i ubeđena sam da ćemo ga iduće sedmice zajedničkim trudom usvojiti", navela je predsednica skupštine.

Ona je zahvalila Igoru Juriću i građanima koji su pokrenuli inicijativu.

Gojkovićeva je istakla da su na dnevnom redu i važni predlozi o potvrđivanju ugovora o zajmovima koji su nedavno potpisani prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministara Pekingu, a odnose se na modernizaciju dela pruge Beograd - Budimpešta, ali i izgradnju dela auto-puta Preljina - Požega.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o sprečavanju korupcije, izmene i dopune Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, koje je podnela Vlada Srbije.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva