:

:

TV Most

Foto: VOA

clock

April 10, 2019   23:01

0

277

Server: Odluka Srpske liste o izborima može inicirati nastavak dijaloga

Odluka Srba sa severa Kosova, okupljenih oko Srpske liste, da izađu na lokalne izbore može inicirati nastavak dijaloga Beograda i Prištine, izjavio je Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins.

"Nadam se da bi ovakav potez Srba sa severa Kosova mogao da izazove ukidanje taksi koje su kosovske vlasti uvele na proizvode iz Srbije. Od njih nije bilo nikakvih koristi jer se roba krijumčari preko ilegalnih graničnih prelaza. Nikakvu dobit nisu dale. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je rekao šta je imao i sada je skoro u potpunosti isključen iz diskusije. Došlo je vreme da se ponovo sedne za pregovarački sto", smatra Server.

On u razgovoru za Glas Amerike ukazuje da bi odluka da se učestvuje na izborima za institucije na severu Kosova mogla da utiče na nastavak blokiranog dijaloga Beograda i Prištine.

"Naravno, ukoliko Priština sada odgovori suspendovanjem taksi, ili nečim sličnim. Mogao bi to biti korak u tom smeru i izrazito se nadam tome. Dodaću i da se nadam da će ideja o razmeni teritorija takođe biti u potpunosti isključena do momenta kada se dve strane vrate za pregovarački sto", rekao je Server.

"Deluje da Srbi sa severa Kosova shvataju da ukoliko bojkotujete izbore - nećete biti zastupljeni. To vam umanjuje šanse za bilo šta", dodao je Server. 

Izvor: T a n j u g

ServerKosovoizboriSrpska listadijalogHaradinajtakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva