:

:

TV Most

clock

Februar 07, 2019   19:06

0

170

Rusija: Priština provocira, EU nesposobna da reaguje

Situacija na Kosovu treba da bude u centru pažnje Saveta bezbednosti UN, saopštila je danas na redovnom brifingu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o prekidu komunikacije s misijom UN u toj srpskoj pokrajini.

Ona je naglasila da Priština nastavlja s politikom provokacija, čiji je cilj podrivanje stabilnosti i bezbednosti na Balkanu, preneo je Sputnjik.

„Uvođenje taksi od 100 odsto u novembru prošle godine na robu iz centralnog dela Srbije i Bosne i Hercegovine ozbiljno je otežalo snabdevanje kosovskih Srba. Ove mere su očigledno usmerene na nastavak politike etničkog čišćenja Srba i naravno proterivanja srpskog stanovništva. Osim toga, Haradinaj je 6. februara izjavio da unapred odbija da komunicira sa misijom UN na Kosovu, koja navodno neobjektivno ocenjuje situaciju u pokrajini“, konstatovala je Zaharova.

Ona je skrenula pažnju na činjenicu da je EU, koja ima mandat UN da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine, izgubila sposobnost da utiče na situaciju.

„U tom kontekstu, na sebe skreće pažnju odgovorna i uravnotežena pozicija Beograda, koji naglašava spremnost da se vrati dijalogu, kada takozvani kosovski premijer povuče svoje neprihvatljive odluke. Takođe bih želela da naglasim da Srbija još nije preduzela recipročne mere“, istakla je ruska zvaničnica.

Izvor: Танјуг

RusijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva