:

:

TV Most

clock

Mart 26, 2019   11:32

0

317

Radojević: Nema zvaničnih informacija o istrazi o hapšenju Đurića

Ni godinu dana od hapšenja Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici još nema zvaničnih informacija dokle se stiglo sa istragom, kaže zamenik kosovskog ministra policije u ostavci Milan Radojević i dodaje da je to važan test za prištinske institucije na kome će se videti da li one funkcionišu ili ne.

Radojević je pre godinu dana uputio zahtev prištinskoj policiji da se sprovede istraga i utvrdi odgovornost pojedinaca zbog načina na koji je Đurić sproveden u Prištinu, o čemu postoje i video snimci.

"Uz saglasnost tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, poslao sam zvaničan zahtev da se sprovede istraga da li je bilo prekoračenja ovlašćenja policije. Na žalost nisam dobio nikakav zvaničan odgovor dokle se stiglo sa istragom, da li je ona završena ili nije", rekao je Radojević za T a n j u g.

Navodi da je nakon hapšenja Marka Đurića imao konsultacije sa tadašnjim kosovskim ministrom unutrašnjih poslova, da ga je upoznao sa situacijom i da je imao utisak da ni oni nisu bili svesni šta se dešavalo na terenu. 

"Tadašnji ministar mi je dao punu podršku da se ta istraga pokrene i da se utvrde sve činjenice koje su se desile tog dana. U međuvremenu promenila su se još dva ministra i ne znam koliko su oni upoznati sa dešavanjima", naglasio je on.

Pojašnjava da je nezvanično saznao da je policija završila istragu i da je predmet predat nadležnom tužilaštvu u Mitrovici, koji treba da odluči da li ima osnova za pokretanje krivičnog postupka ili nema. 

Radojević podseća da su, osim direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, tada povređeni i tadašnji ministar poljoprivrede u kosovskoj vladi Nenad Rikalo, gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, kao i više novinara i građana koji su bili učesnici na tom skupu.

Dodaje da su dešavanja od 26. marta test za prištinske institucije i da će na tom primeru da se vidi da li one funkcionišu ili ne.

" Kada razgovaramo sa međunarodnim predstavnicima stalno ističemo da na ovom primeru treba da se pokaže da li institucije funkcionišu ili ne, jer ukoliko se tako postupa sa legitimnim i legalnim predstavnicima Srba u kosovskim institucijama šta mogu da očekuju obični građani", naglasio je Radojević.

Dodaje da do sada prištinske institucije svojim delovanjem ne ulivaju poverenje među Srbima na KiM. 

Specijalne jedinice kosovske policije 26. marta upale su u zgradu Mitrovačkog dvora u Severnoj Mitrovici, gde se održavao skup u okviru "unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji".

Jedna od najkritikovanijih aktivnosti kosovske policije bio upravo način na koji je Đurić s lisicama na rukama sproveden do Prištine.

Izvor: T a n j u g

ĐurićhapšenjeRadojevićKPSKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva