:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 26, 2019   11:59

0

211

Putin s Vučićem: Pratimo situaciju oko Kosova i Metohije, podržaćemo Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je danas u Pekingu šefa ruske države Vladimira Putina o razvoju situacije na Kosovu i Metohiji i u kom pravcu ide rešavanje kosovskog problema, a Putin je potvrdio da zvanična Moskva pažljivo prati situaciju i da će pružiti Srbiji podršku, navode nezvanični izvori posle sastanka dva lidera.

Vučić je na početku bilateralnog sastanka rekao da ne razume neverovatne poteze Prištine, a bilo je reci i o predstojećem sastanku u Berlinu.

Zahvalio je ruskom predsedniku na podršci, posebno kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta i celovitosti zemlje.

Putin je rekao da Rusija pažljivo prati situaciju oko Kosova i Metohije i da će pružiti Srbiji podršku.

Dodao je i da je zadovoljan ekonomskom saradnjom dve zemlje, te da mu je drago da mogu da razgovaraju o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Dvojica predsednika razgovarala su i o energetskoj saradnji i gasovodu, a predsednik Srbije je ruskom kolegi pokazao prve fotografije o početku gradnje gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju. 

"Razgovarali su i o vojno tehničkoj saradnji, kao i o radovima koje ruske železnice izvode na deonici Stara Pazova - Nov Sad", preneo je Blic.

Vučić je rekao i da je u saradnji dve zemlje postignuto mnogo konkretnih rezultata.

"Zadovoljan sam zbog mogućnosti da se sastanemo na marginama današnjeg skupa i porazgovaramo o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu", rekao je ruski predsednik, koji je, takođe, podsetio na svoju posetu Beogradu u januaru ove godine.

Prema njegovim rečima, ta poseta je doprinela aktiviranju bilateralne saradnje.

Vučić je rekao da u Srbiji tu posetu doživljavaju kao istorijsku.

To je bila poseta koja je, prema Vučićevim rečima, dotakla srca svih građana Srbije.

Srpski predsednik, inače, na početku sastanka je čestitao Putinu, obraćajući mu se na ruskom jeziku, veliki pravoslavni praznik, Vaskrs.

Sastanku srpskog i ruskog lidera prisustvovali su i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, kao i srpski ministri, članovi delegacije koja boravi na forumu Pojas i put u Pekingu.

Prethodno, Vučić se sastao sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Sastankom sa Putinom Vučić će zaokružiti konsultacije sa partnerima i prijateljima Srbije uoči sastanka u Berlinu, narednog ponedeljka, posle kojeg će, kako je rekao, doneti važne odluke o izborima u Srbiji i poziciji i merama u odgovor na niz jednostranih, diskriminišućih poteza Prištine.

Predsednik Srbije u ponedeljak će prisustvovati sastanku u Berlinu, na poziv kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Vučić je rekao da od tog sastanka ne očekuje ništa, da nije optimista, ali i da će, posle više negativnih signala, biti interesantno čuti da li Nemačka i Francuska žele Srbiju u EU ili ne.

Predsednik Srbije juče je razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, na čiji poziv je doputovao u glavni grad Kine, a sastao se i sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine.

Posle sastanka dva predsednika, u njihovom prisustvu potpisano je više bilateralnih sporazuma kojima treba da se pospeši saradnja Srbije i Kine.

Tokom dana, Vučić je učestvovao i na panelu "Povezivanje među ljudima".

U kineskoj prestonici održava se drugi Forum "Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.

U delegaciji, koju predvodi predsednik Srbije, nalaze se ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Izvor: Танјуг

VučićPutinKiMPeking
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva