:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 19, 2018   15:49

0

136

Prvih pet direktora škola dobilo licence

Od 362 direktora škola i predškolskih ustanova koji su prošli obuku, prvih pet danas su polagali ispit i dobili licence. Licenciranje aktuelnih direktora mora biti završeno do 2021. godine.

Licence su dobila tri direktora osnovnih škola, jedan direktor srednje škole i jedan predškolske ustanove.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da su obuku prošli direktori koji su dobili najviše ocene u eksternom ocenjivanju škola i da će oni prvi dobiti licence.

"Od direktora škola zavisi mnogo. Ako tu sede ljudi koji profesionalno rade svoj posao, koji su dobri pedagoški rukovodioci, odlični menadžeri, znaju kako izgleda savremena škola, onda smo mi na pravom putu", rekao je ministar novinarima.

Podsetio je da se danas u izbor direktora mešaju svi – lokalne samouprave, sindikati, ali da većina ne znači i kvalitet.

"Od toga se možemo odbraniti samo ako imamo jako stroge kriterijume za licenciranje i stroge obuke", pojasnio je Šarčević.

U prvom krugu, podseća, biće licencirana 362 direktora koji su prošli obuku. Ministar očekuje da će do kraja školske godine biti završeno licenciranje više od polovine direktora.

Deo ispita predstavljanje istraživačkog rada

Led za licencu probila je direktorka OŠ "Nikolaj Velimirović" iz Šapca Vesna Živanović, koja je polagala pred komisijom Ministarstva prosvete.

Deo ispita predstavljao je i istraživački rad. Živanovićeva kaže da kada su sve što je urađeno u školi stavili na papir mogli su da sagledaju šta je dobro i šta treba popraviti.

Među direktorima koji su danas dobili licencu je i direktor Tehničke škola Valjevo Branko Goloskoković. Njegovo istraživanje koje je predstavio komisiji bilo je "Primena nastavnih metoda sa gledišta učenika i nastavnika", čiji je zaključak da učenici i nastavnici imaju dijametralno suprotna viđenja metoda koje se primenjuju u nastavi.

Rekao je da je u njegovoj školi najveći problem što su nastavnici uglavnom inženjeri koji nisu najbolje potkovani sa metodičko-didaktičkim obukama.

Licencu je danas dobila i direktorka PU "Dečje carstvo" iz Velike Plane Marija Starčević. Priprema za ispit je bila veliki izazov za nju, ali i ceo kolektiv.

Sadašnji direktori škola u Srbiji imaju rok do 2021. godine da dobiju licence. Rok za licenciranje svakom novoizabranom direktoru je dve godine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva