:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 20, 2019   19:04

0

240

Protest "Svi kao jedan – 1 od 5 miliona" u Beogradu

Dvadeseti po redu protest koji od prošlog vikenda nosi naziv "Svi kao jedan – 1 od 5 miliona", počeo je ispred Terazijske česme u Beogradu. Predstavljen je tim za dijalog o tri zahteva demonstranata nakon čega su oni krenuli u šetnju do zgrade RTS-a.

Glumac Branislav lečić se na početku obratio okupljenima predstavivši tim stručnjaka i vanstranačkih ličnosti za koje je rekao da su spremni da znanjem i iskustvom iznesu plan za tri najvažnjie teme koje su osnove političke krize: "zarobljene medije, zloupotrebu REM-a i neregularne izborne uslove zasnovane na kupovini glasova, ucenama i primeni sile". 

Rekao je da su obavljeni razgovori sa autoritetima iz svojih oblasti koji su potvrdili da su spremni da svojim znanjem i iskustvom iznesu plan za te tri teme. To su: profesor Čedomir Čupić, profesor Dušan Vučićević, profesorka Snježana Milivijević, doktor politikologije Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović i Zoran Gavrilović iz Birodija. 

Dodao je su o temama medija i REM-a spremni da razgovaraju i NUNS i Asocijacija slobodnih medija. 

Branislav Lečić je rekao da je juče predsednik Aleksandar Vučić na mitingu pokazao da želi da ima svoj narod, "narod u narodu koji ide po direktivi, kliče na komandu".

Ocenio je da je to laž koja ne može da prođe i da je Vučić "zakucao poslednji ekser u podelu ovog naroda". Dodaje da to neće na dobro izaći ako se podela konstantno bude dešavala.

"Naša zemlja se nalazi u dubokoj društvenoj i političkoj krizi i zato je odgovoran Vučić jer je to osnova njegove vladavine", rekao je Lečić.

Pozvao je Vučića da se vrati u "koordinate zakona i vladavine prava pod kontrolom stručnjaka". 

Nakon obraćanja pozvao je okupljene da pođu u šetnju do zgrade RTS-a.  

Na protestu koji je održan prošle subote pročitani su zahtevi. Organizatori protesta traže formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova. Drugi zahtev je izbor novog sastava REM-a na ravnopravnim osnovama i na predlog poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahtev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a, a koje bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti i koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Prvi protest održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Upućeni su zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Izvor: RTS

protest u Beogradu1 od pet milionaLečić

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva