:

:

TV Most

clock

April 13, 2019   8:15

0

330

Pretnje smrću Ali Salah, simbolu protesta u Sudanu

Žena koja je postala simbol protesta u Sudanu nakon što je fotografisana na automobilu tokom protesta protiv sudanskog predsednika Omara el Bašira, Ala Salah dobila je pretnje smrću jer joj je slika postala viralna.

Ala Salah poručila je da joj je život ugrožen jer su njena slika i video viralni na društvenim mrežama ali da je veoma ponosnom što je učestvovala u revoluciji.

"Neću pokleknuti. Moj glas ne može biti potisnut", objavila je Salah, dodajući da će Bašira smatrati odgovornim ako joj se nešto dogodi, prenosi Rojters.

"Potrebna nam je međunarodna podrška, kako bi ljudi bili svesni onoga što se događa i razumeli naše zahteve," napisala je 22-godišnja studentkinja arhitekture na Tviteru.

Salah je pohvalila ulogu sudanskih žena, od kojih su mnoge protestovale na ulicama.

"Ne možete imati revoluciju bez žena. Ne možete imati demokratiju bez žena", rekla je Salah.

Nekoliko meseci od početka protesta sudanski predsednik Omar el Bašir svrgnut je sa vlasti posle 30-godišnje vladavine .

Bašir je optužen od strane Međunarodnog krivičnog suda u Hagu i sučeljava se sa nalogom za hapšenje zbog optužbi za genocid u sudanskom regionu Darfur tokom pobune koja je počela 2003. godine i dovela do smrti oko 300.000 ljudi. Bašir poriče te tvrdnje.

Izvor: RTS

SudanprotestiAla Salahpretnje smrću
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva