:

:

TV Most

SAD

clock

Februar 10, 2019   21:55

0

253

Pregovori u Kongresu u zastoju, preti nova blokada

Pregovori republikanaca i demokrata u američkom Kongresu o pitanjima pogranične bezbednosti da bi se sprečila nova blokada federalne vlade, u zastoju su zbog neslaganja oko politike pritvaranja ilegalnih imigranata, saopštio je danas republikanski senator.

"Pregovori su trenutno u zastoju", rekao je za "Foks njuz" republikanski senator Ričard Šelbi, izrazivši nadu da će se "pregovarači ubrzo vratiti za sto".

Napori američkog Kongresa da se razreši spor oko finansiranja pogranične bezbednosti pojačani su u petak, a zašli su i u vikend pošto kongresni odbor nastoji da se do ponedeljka postigne dogovor, preneo je Rojters.

Vršilac dužnosti Trampovog šefa kabineta Mik Malvejni nije, u izjavi za En-Bi-Si, isključio mogućnost nove blokade federalne vlade.

Demokratski senator Džon Tester pokušao je da umanji značaj zastoja, rekavši da su ovde u pitanju pregovori i da "pregovori retko teku glatko".

Tester je izrazio nadu da je moguće postići sporazum.

Šelbi smatra da su 50-50 šanse da se dogovor postigne do ponedeljka.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Rojters navodi da još nije zakazan nastavak razgovora.

Grupa od 17 članova Kongresa su se nadali da će sporazum postići do ponedeljka kako bi taj predlog bio usvojen u Predstavničkom domu i Senatu, a američki predsednik Donald Tramp ga potpisao pre isticanja privremenog finansiranja vlade u petak, 15. februara.

Tramp je 25. januara pristao da okonča najdužu delimičnu blokadu rada federalne vlade, koja je trajala 35 dana, iako nije dobio 5,7 milijardi dolara koje je tražio od Kongresa za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Umesto toga, postignut je dogovor o tronedeljnom finansiranju federalnih agencija, kako bi se liderima u Kongresu dalo vreme da reše spor što se tiče bezbednosti na granici.

Izvor: Танјуг

SADkongresblokada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva