:

:

TV Most

clock

Februar 12, 2019   19:41

0

190

Predsednica Hrvatske pisala Tajaniju i Matareli

Nakon izjave šefa Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, koji je Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je uputila pismo Tajaniju i italijanskom predsedniku Serđu Matareli.

U pismu Tajaniju predsednica Kolinda Grabar Kitarović navodi da je "duboko zgrožena i razočarana izjavom o tzv. 'italijanskoj Istri' i 'italijanskoj Dalmaciji'".

U pismu Tajaniju predsednica Kolinda Grabar Kitarović navodi da je "duboko zgrožena i razočarana izjavom o tzv. 'italijanskoj Istri' i 'italijanskoj Dalmaciji'". Ističe da je ta izjava duboko šokirala i celu hrvatsku javnost i da iza tih reči stoji "neprihvatljivo zagovaranje istorijskog revizionizma i iredentizma, koje odlučno odbacuje", navodi portal Indeks. Navela je i da su je ove reči lično pogodile jer "potiče iz kraja koji je tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, a zatim i u Drugom svetskom ratu, bio pogođen italijanskom fašističkom okupacijom i gde su još na svakom koraku vidljivi tragovi fašističkih zločina"

Grabar Kitarovićeva je u pismu navela i da žali zbog sudbine svih koji su tokom ili nakon Drugog svetskog rata stradali ili su zbog protivljenja komunističkom režimu morali da napuste Hrvatsku, pritom misleći i na brojne Hrvate, kao i na pripadnike drugih nacija, među kojima su i Italijani kao i da je Tajanijeva izjava unela nemir među sve hrvatske državljane, pa tako i među pripadnike italijanske nacionalne manjine. Na kraju ovog pisma poručila je da "očekuje kao i cela Hrvatska, Tajanijevo nedvosmisleno izvinjenje, kako bi nastavili dalje da grade konstruktivne bilateralne i evropske odnose."

U drugom pismu italijanskom predsedniku Serđu Matareli, Grabar Kitarovićeva navodi da Tajanijeva izjava "oživljava duh ekspanzionističkih politika, koje su tokom prošlog veka uzrokovale mnogo zla Hrvatskoj i Evropi" i da "Hrvatska i Italija kao dve prijateljske, susedne i savezničke države koje dele zajedničke vrednosti Evropske unije ne mogu tolerisatii takve izjave kao i da je uverena da predsednik Matarela deli ista uverenja." Na kraju pisma predsedniku Italije ona je naglasila: "To je najbolji način da bez opterećenja nastavimo da gradimo dobre odnose saradnje i prijateljstva između Hrvatske i Italije, a na dobrobit cijele evropske porodice", prenosi Indeks.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva