:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 26, 2019   11:19

0

68

Politički odnosi Srbije i Belorusije odlični, unaprediti privrednu saradnju

Predsednici Srbije i Belorusije, Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko, saglasili su se danas u Pekingu da su politički odnosi dve zemlje odlični i bez otvorenih pitanja, ali da je neophodno unaprediti privrednu saradnju, koja trenutno nije na nivou koji postoji u političkoj sferi.

Lukašenko očekuje značajan napredak u saradnji Belorusije i Srbije u narednim godinama, prenela je beloruska agencija Belta.

Kako je rekao, privredna saradnja počinje da se približava nivou političkih odnosa.

"Mislim da ćemo za dve-tri godine moći značajno da unapredimo saradnju u svim sferama gde za to postoji zajednički interes", rekao je Lukašenko.

Rekao je i da se radi na planiranju posete Srbiji.

"Očekujem da ćemo do moje posete Srbiji ozbiljno razmotriti pravce saradnje da bismo imali šta da poručimo ljudima i u Srbiji i u Belorusiji. Iako smo daleko od domovina, uspeli smo da se sastanemo i razmenimo mišljenja o nekim pitanjima. Što se tiče političkih pitanja nikakvih problema nema. Imamo iste poglede na situaciju na međunarodnom planu", navodi Lukašenko.

On je konstatovao da je prošle godine u trgovinsko-ekonomskoj sferi zabeležen izvestan pad, a da u prvom kvartalu ove godine beleži rast.

"Bez obzira na to, to nije obim trgovinske razmene koje dve prijateljske zemlje i zemlje sa takvim potencijalima treba da imaju", ocenio je Lukašenko.

On je najavio da će tokom posete Srbiji na dnevnom redu biti pitanja investicija i formiranje zajedničkih preduzeća.

Pored proizvodnje traktora i druge poljoprivredne mehanizacije gde saradnja već postoji, on se osvrnuo i na vojno-tehničku saradnju, istakavši da na tom planu "nema nikakvih tajnih ili zabranjenih tema".

"Mi smo spremni da sa bliskom i prijateljskom Srbijom sarađujemo onoliko koliko je Srbiji potrebno i koliko mi možemo da pružimo podršku razvoju srpske namenske industrije i isporuka odgovarajuće vojne tehnike. Mi to ne krijemo. Zabranjenih tema ovde nema", ističe on.

Lukašenko želi da njegova predstojeća poseta Beogradu podigne saradnju na viši nivo.

"Uveren sam da ćemo u tome uspeti", zaključio je on.

Vučić se složio da dve zemlje zaista imaju dobre političke odnose i da je potrebno dodatno raditi u cilju podizanja nivoa trgovinske razmene, uključujući i formiranje zajedničkih preduzeća.

"Otvoreni smo za to i očekujemo vas u Beogradu", rekao je Vučić, prenosi Belta.

"Sve što ste rekli u vezi sa vojno-tehničkom saradnjom za nas je veoma važno. Hvala vam za sve što ste već učinili", dodao je Vučić i naglasio da se Srbija raduje saradnji sa prijateljskom Belorusijom i da je spremna za konkretne korake u tom pravcu.

Izvor: Танјуг

VučićPutinLukašenkoKinaPeking
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva