:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 11, 2018   14:59

0

133

Podrška Svetske banke projektima u Srbiji

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je sa šefom kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom i novom direktorkom transportnog sektora ove organizacije Karlom Gonzales Karvadžal o daljoj saradnji Svetske banke i ministarstva, reformi "Puteva Srbije", realizaciji projekta rehabilitacije puteva i bezbednosti u saobraćaju. Takođe, razgovarali su i o projektima koji treba da olakšaju regionalnu trgovinu i transport.

."Važne projekte realizujemo zajedno i srećni smo što vas imamo za partnere. Pored izgradnje Koridora 10, rehabilitacije putne mreže, reformi u sektoru građevinskih dozvola, od izuzetne važnosti su nam projekti olakšanja trgovine i transporta, u cilju uklanjanja nefizičkih barijera, kao i reforma preduzeća 'Putevi Srbije', zarad efikasnijeg poslovanja i jasnog definisanja obaveza i odgovornosti u što kvalitetnijem održavanju putne mreže", istakla je Zorana Mihajlović.

Karla Gonzales Karvadžal pohvalila je rezultate Ministarstva istakavši da je Srbija model zemljama u regionu kako da se izazovi pretvore u prilike za napredak.

"Obišli smo radove na Koridoru 10 i primetili odličan napredak, uprkos svim izazovima iz kojih smo svi puno naučili. Podržaćemo projekat olakšanja transporta i trgovine, u kom Srbija prednjači, jer to treba da bude prioritet celog regiona. Računajte na našu podršku i pomoć na putu Srbije ka EU", rekla je Gonzales Karvadžal.

Na sastanku je bilo reči i o uključivanju rodne ravnopravnosti u sektor transporta i zajedničkoj saradnji u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju iz kabineta Mihajlovićeve.

Sagovornici su se saglasili da su žene važan deo ekonomskog razvoja svake zemlje, te da je neophodno uključiti ih u sve aspekte infrastrukture i transporta.

"Svetska banka pokreće Indeks ljudskog kapitala za koji je veoma važno uzimanje u obzir rodnog aspekta infrastrukture. Moramo omogućiti ženama veću mobilnost i pristup transportnom sektoru", rekla je Gonzales Karvadžal.

Potpredsednica Vlade poklonila je novoj direktorki transportnog sektora Svetske banke pirotski ćilim koji su izradile žene sa sela u okviru inicijative "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim odručjima", koju su pokrenuli Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, NALED i Etnomreža.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva