:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 08, 2018   9:18

0

65

Počinje šesta Beogradska NATO nedelja

Na ovogodišnjoj, 6. Beogradskoj NATO nedelji, koja će danas i sutra biti održana u Palati Srbija u Beogradu u organizaciji Centra za evroatlanske studije (CEAS), okupiće se veliki broj domaćih i stranih zvaničnika, ambasadora, stručnjaka i predstavnika medija.

Kako se navodi u saopštenju organizatora, jedan od ključnih ciljeva ovogodišnje Beogradske NATO nedelje je da omogući što tačniju i aktuelniju procenu bezbednosne situacije u regionu, analizirajući različite moguće scenarije.

Na pojedinima panelima CEAS će predstaviti nalaze istraživanja javnog mnjenja o evroatlanskim integracijama, pojedinim opcijama rešenja odnosa Beograda i Prištine, precepcije NATO-a, odnosima Srbije i SAD i nekim drugim relevantnim temama, koje je naručio posebno za ovogodišnju konferenciju.

Konferenciju će otvoriti prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a najavljeno je i specijalno obraćanje putem video linka predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Među glavnim temama o kojima će se razgovarati na ovogodišnjoj konferenciji biće prilike i budući planovi za saradnju Srbije i NATO, glavni zaključci sa NATO Samita uz poseban osvrt na Zapadni Balkan, procena stabilnosti i bezbednosne situacije na Zapadnom Balkanu, uključujući postignuca i šanse politika Evropske unije i evroatlantskih integracija.

Diskusija će se voditi i o izazovima koji prate pregovore Beograda i Prištine i uticajima na regionalnu stabilnost potencijalnog sveobuhvatnog multidimenzionalnog sporazuma, saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane iz globalne perspektive, regionalnoj bezbednosti i saradnji u oblasti odbrane na Zapadnom Balkanu, skandinavskom modelu vojne neutralnosti, glavnim izazovima NATO i proceni stabilnosti i bezbednosne situacije na Zapadnom Balkanu.

Među učesnicima prvog dana konferencije su i viši zvaničnik NATO zadužen za Zapadni Balkan i Rusiju NATO Odeljenja za javnu diplomatiju Robert Pščel, direktorka CEAS Jelena Milić, kao i viši saradnik Škole spoljnih poslova Univerziteta Džordžtaun i gostujući viši saradnik za Inicijativu buduće Evrope pri Atlantskom savetu SAD Džefri Gedmin.

Predviđeno je i učešće potpredsednika Narodne skupštine Vladimira Marinkovića, direktora Međunarodnog centra za odbranu i bezbednost iz Talina, iz Estonije Svena Sakova, kao i ambasadora SAD, Norveške, Nemačke i EU – Kajla Skata, Arne Sanesa Bjornstada, Tomas Šiba i Sema Fabricija.

Drugog dana konferencije očekuje se specijalno obraćanje zamenika pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Džejmsa Apaturaija koji će govoriti o saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane iz globalne perspektive. Učestvovaće i direktor Evropskog projekta i stalni saradnik Instituta za humane nauke Ivan Vejvoda, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević i mnogi drugi.

Ovogodišnji dogadaj organizuje se s podrškom Odeljenja za javnu diplomatiju NATO-a i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva